Paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen

Bent u uw paspoort of identiteitskaart verloren of is deze gestolen? U kunt dan een verklaring van verlies of diefstal tekenen bij de gemeente waar u staat ingeschreven.

Geef uw verloren of gestolen reisdocument via DigiD door (Dit doet u om identiteitsfraude te voorkomen).

Tegelijkertijd kunt u een nieuw reisdocument aanvragen. U vraagt een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente: 

Maak een afspraak

Gevonden paspoort of identiteitskaart

De gemeente mag een gevonden paspoort of identiteitskaart niet meer teruggeven aan de eigenaar. Het identiteitsbewijs zal worden vernietigd. 

Noodpaspoort aanvragen

Is uw paspoort of identiteitskaart gestolen en moet u de volgende dag op reis? Een nieuw paspoort aanvragen kost zeker 24 uur. Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Dit is een tijdelijk reisdocument. Per 1 januari 2024 kost een noodpaspoort € 57,00.

Reisdocument kwijt in het buitenland 

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag tegelijkertijd een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat.

Heeft u hier vragen over? Bel of Twitter dan met het 24/7 BZ Contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken.