Besluiten gemeenteraad 5 juni 2025
De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 5 juni onder andere de kadernota 2026-2029 vastgesteld. Daarnaast sprak de raad kort over de eerste tussenrapportage 2025 en stonden er enkele hamerstukken op de agenda.
Kadernota
In de kadernota staan de hoofdlijnen van het beleid en de financiële plannen van de gemeente voor de komende jaren. Met het vaststellen van dit document geeft de raad de kaders aan voor het opstellen van de begroting voor volgend jaar. Hiermee maakt de raad keuzes over de besteding van het beschikbare budget. Het vaststellen van de kadernota is daarmee een belangrijk moment voor de raad.
De besluitvorming over de kadernota was voor de raad een lastige opgave. De reden hiervoor is dat het nog onduidelijk is hoeveel geld de gemeente vanuit het Rijk zal ontvangen. Wel is duidelijk dat niet alles meer kan en dat er keuzes gemaakt moeten worden. Daarom lagen er voorstellen op tafel voor besparingsmogelijkheden en mogelijke extra inkomsten.
Bij de behandeling van de kadernota hield de gemeenteraad de zogenaamde algemene beschouwingen. Daarbij stond elke fractie stil bij de stand van zaken en mogelijke toekomstige ontwikkelingen in de gemeente. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? En welke keuzes zijn voor de fracties belangrijk om ook in de toekomst financiële slagkracht te hebben? Wat voor prioriteiten stellen zij daarbij? Het is immers noodzakelijk om structurele financiële ruimte te behouden voor toekomstige maatschappelijke opgaven.
De discussie in de raad draaide dan ook vooral om de maatregelen die nodig zijn om in de toekomst een financieel gezonde gemeente te blijven. Wat is de noodzaak van een jaarlijkse verhoging van de onroerendzaakbelasting (ozb)? En hoe gaat de gemeente om met de schuldquote en de solvabiliteitsratio? Er werd ook uitgebreid gesproken over de vraag welke besparingsvoorstellen met voorrang kunnen worden teruggedraaid als blijkt dat er sprake is van een meevaller in de Rijksbijdrage. De voorkeur van de raad gaat daarbij onder andere uit naar het terugdraaien van besparingen op Bureau Halt, het leerlingenvervoer, het Jeugdfonds Sport en Cultuur, preventief jongerenwerk en re-integratie naar werk. Ook zouden meevallers vanuit het Rijk kunnen worden ingezet voor de techniek-driedaagse, het initiatievenfonds en het ontwikkelbudget economie.
De fracties in de raad dienden meerdere amendementen en moties in om keuzes te maken ten aanzien van de voorgestelde maatregelen voor besparingen en extra inkomsten. Lees ze op uithoorn.bestuurlijkeinformatie.nl.
Eerste tussenrapportage 2025
De gemeenteraad heeft de eerste tussenrapportage 2025 vastgesteld. Deze rapportage beschrijft hoe het staat met de realisatie van de begroting over 2025. Wat zijn de afwijkingen ten opzichte van de begroting van 2025 en wat is het te verwachten financieel resultaat aan het einde van dit jaar? De tussenrapportage laat een klein nadelig saldo zien van € 5.000,-.
Bouwgrondexploitaties
De gemeenteraad heeft de geactualiseerde bouwgrond-exploitaties vastgesteld. Een bouwgrondexploitatie is een begroting die wordt opgesteld om de kosten en opbrengsten van grond binnen een ruimtelijk ontwikkelingsplan in kaart te brengen. Dit helpt de gemeente en andere betrokken partijen om inzicht te krijgen in de financiële haalbaarheid van bouwprojecten.
Huisvestingsverordening
De gemeente werkt aan een nieuwe huisvestingsverordening. Daarin staan de lokale regels hoe om te gaan met bijvoorbeeld de toewijzing van sociale huurwoningen, de urgentievolgorde en de wijzigingen aan de woningvoorraad. De nieuwe huisvestingsverordening is naar verwachting eind dit jaar gereed. De huidige huisvestingsverordening vervalt per 1 juli. Omdat in de tussenliggende periode toch duidelijke regels nodig zijn, heeft de gemeenteraad daarom de huidige huisvestingsverordening opnieuw vastgesteld.
Voortgangsnota MRA
Uithoorn werkt met 29 andere gemeenten, twee provincies en de Vervoerregio Amsterdam samen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Deze samenwerking heeft als doel de leefkwaliteit voor inwoners te verhogen en richt zich op zaken die de gemeentegrenzen overstijgen. De voortgangsnota van de MRA geeft inzicht in de inzet en de resultaten van afgelopen jaar. De gemeenteraad heeft besloten geen zienswijze in te dienen op de voortgangsnota.
Volg ons