Jeugdfonds Sport & Cultuur en Volwassenenfonds

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland biedt een praktische oplossing om uw kind te laten sporten of te laten meedoen aan culturele activiteiten. Het fonds geeft een jaarlijkse bijdrage voor sport of cultuur.

Bijdrage

Deze bijdrage kan worden gebruikt voor contributie/lesgeld, sportkleding, maar ook bijvoorbeeld voor zwemles voor het A + B diploma. Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland betaalt het geld direct aan de (sport)vereniging en de sportwinkel. U hoeft het geld dus niet voor te schieten.

Voorwaarden

Het fonds is bedoeld voor gezinnen met een inkomen tot 130% van bijstandsnorm. Lees hiervoor: Spelregels Jeugdfonds Sport & Cultuur Uithoorn.

Aanvraag

Een intermediair kan een aanvraag voor een kind indienen bij het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Intermediairs zijn professionals die betrokken zijn bij de opvoeding en verzorging van het kind. Dat kan bijvoorbeeld een leerkracht, jeugdhulpverlener, maatschappelijk werker, jongerenwerker of buurtsportcoach zijn. Alleen een intermediair kan een aanvraag indienen.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland bepaalt of de aanvraag wordt goedgekeurd. Intermediairs hebben daarnaast de taak te kijken of het kind meedoet aan de activiteiten en hoe dat verloopt.

Zes vragen aan wethouder José de Robles over het Jeugdfonds

De gemeente Uithoorn is aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Omdat we vinden dat ieder kind recht heeft om te sporten of iets aan cultuur te doen. Ook als de ouders te weinig geld hebben om bijvoorbeeld het lesgeld op te hoesten. Wie komt eigenlijk in aanmerking voor een financiële bijdrage? En hoe vraag je het aan? Wethouder José de Robles geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Wie kan gebruik maken van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Uithoorn?

Ouders wiens kinderen graag lid willen worden van een (sport) vereniging, maar hiervoor onvoldoende inkomen hebben (tot 130 procent van de bijstandsnorm). Maar ook voor bijvoorbeeld zelfstandig ondernemers (zzp’ers) met te weinig opdrachten of voor gezinnen met schulden. Het kind (0-18 jaar) moet wel in de gemeente Uithoorn wonen. Het is goed om te weten dat er voor meerdere kinderen uit een gezin een aanvraag ingediend kan worden.

Hoe kan een aanvraag ingediend worden?

De aanvraag wordt door een zogenoemde ‘intermediair’ ingediend. Dit is een tussenpersoon die het gezin kent. Bijvoorbeeld een leraar, ouder- kindadviseur of huisarts. Op deze manier nemen we zoveel mogelijk ‘zorgen’ uit handen van de ouder(s).

Hoeveel geld wordt er vergoed door het Jeugdfonds Sport & Cultuur Uithoorn?

We betalen de benodigde contributie / lesgeld voor één jaar met mogelijkheid tot verlenging. Daarnaast vergoeden we maximaal 100 euro aan eventueel benodigde sport- of cultuurattributen. Het Jeugdfonds betaalt de contributie rechtstreeks aan de sportvereniging of cultuuraanbieder. Op deze manier hoeven ouders niks voor te schieten.

Kan het fonds ook gebruikt worden voor zwemlessen?

Ja. Via het Jeugdfonds Sport & Cultuur is het mogelijk om op zwemles te gaan om diploma A en/of B te halen, met diplomagarantie. Deze aanvraag kan worden gedaan voor een periode van 2 jaar bij zwembad De Waterlelie in Aalsmeer, het Veenweidebad in Mijdrecht en zwembad De Meerkamp in Amstelveen. Dit betekent dat je én kunt zwemmen en een andere sport of muziekles kunt kiezen. 

Wat kan je vertellen over de cultuurlessen die via het fonds gevolgd kunnen worden?

De meeste kinderen uit Uithoorn of De Kwakel maken gebruik van het fonds om te kunnen sporten of voor zwemles. Maar als je kind liever creatief bezig is, dan kan het fonds ook helpen! Denk aan muzieklessen bij Mama Coelia, tekenen en schilderen, boetseren, pottenbakken bij Stichting Crea. Of acteren bij de Jeugdtheaterschool Uithoorn. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Waar kunnen belangstellenden meer informatie vinden?

Op uithoorn.nl/laatgeengeldliggen zijn ook andere minimaregelingen vinden waar mensen met een krappe beurs gebruik van kunnen maken. Pak je kans en kijk waar je recht op hebt! Het is ook mogelijk om vragen te stellen aan ons Sociaal Team: 0297- 513 111. Tussen 9.00 en 10.30 uur. 

Sport en cultuur voor jongvolwassenen met lage inkomens

Inwoners van de gemeente Uithoorn tussen de 18 en 27 jaar die geen geld hebben om lid te worden van een (sport)vereniging, kunnen vanaf nu gebruik maken van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur. Het fonds zorgt voor betaling van het lesgeld en materialen.

Al jaren is de gemeente Uithoorn aangesloten bij het Jeugdfonds Sport&Cultuur. Wethouder José de Robles: “Dit fonds is er voor kinderen tot 18 jaar. Na je 18e viel je dus buiten de boot. We zijn heel blij dat er nu ook jongeren vanaf 18 jaar financieel geholpen kunnen worden met het Volwassenenfonds. Want daar is grote behoefte aan.“ 
Het fonds kan ingezet worden voor activiteiten als zwemles, muziekles, fitness, voetbal, kickboksen, turnen, theaterles of dansles. En nog veel meer. “Er is heel veel mogelijk. Want ook de benodigde materialen kunnen worden vergoed,” legt De Robles uit.

Hoe aanvragen?

Inmiddels zijn de eerste aanvragen binnen. De aanvraag wordt gedaan door een zogenoemde “intermediair”. Dit kan bijvoorbeeld een schuldhulpverlener zijn, een huisarts, jongerenwerker of een maatschappelijk werker. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur vergoedt de contributie rechtstreeks aan de sport- of cultuuraanbieder. Je hoeft het bedrag dus niet eerst voor te schieten.

Tot 350 euro

Het Volwassenenfonds vergoedt een bedrag tot maximaal 350 euro per jaar voor sport of 350 euro per jaar voor cultuur. Mocht er na het betalen van de contributie geld over zijn, dan is het mogelijk om voor het resterende bedrag attributen aan te vragen. Meer informatie: volwassenenfonds.nl/deelnemers/uithoorn/