Inbraak en diefstal

Bewoners en ondernemers spelen een belangrijke rol bij preventie van inbraak en diefstal. De gemeente doet een beroep op haar inwoners en bedrijven. U moet zelf zorgen voor een veilige omgeving in en rond uw huis of bedrijf.

Ondernemers

Als ondernemer kunt u in aanmerking komen voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Op de website van het CCV (Centrum Criminaliteitspreventie Veiligheid) ziet u hoe ondernemers in aanmerking komen voor het KVO-certificaat.

Inwoners en politie

Als inwoner kunt u zelf ontzettend veel doen om de kans op een inbraak in uw eigen woning zoveel mogelijk te beperken. Ook loopt er in elke wijk een buurtregisseur. Ook zij proberen zoveel mogelijk inbraak en diefstal tegen te gaan.

Voorkom woninginbraak

Hier een aantal tips:

  • Wees voorzichtig met sociale media: inbrekers kijken niet alleen door het raam of bewoners thuis zijn. Social media zijn een belangrijke informatiebron om te weten wie er met vakantie is. Laat dus niet op bijvoorbeeld Twitter en Facebook weten dat u met vakantie bent. Maak uw vakantieperiode niet bekend via voicemail, blog of elektronische afwezigheidsassistent.
  • Geef de woning een bewoonde indruk. Ook buren op elkaars huis laten passen en de post laten opruimen zijn effectieve maatregelen.
  • Goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren verkleint de kans op inbraak aanzienlijk. Onderzoek wijst uit dat 80% van de inbraken door gelegenheidsinbrekers wordt gepleegd. Deze inbrekers zijn uit op gemak en snel succes. Ze gebruiken hierbij vaak een schroevendraaier voor het openen van deur of raam. Een woning die voldoet aan de eisen van Politiekeurmerk Veilig Wonen loopt 90% minder kans op inbraak
  • Meld u aan voor het afwezigheidsproject: als u (langdurig) afwezig bent in verband met vakantie kunt u een e-mail sturen naar uithoorn-veiligwonen@amsterdam.politie.nl. Noem uw adresgegevens, de afwezigheidsperiode en een waarschuwingsadres/sleutelhouder. Gedurende uw afwezigheid neemt de politie dan zoveel mogelijk uw woning in de surveillance op. Als hiervoor aanleiding bestaat, wordt het door u opgegeven waarschuwingsadres gewaarschuwd zodat maatregelen genomen kunnen worden.

Op de website van het politiekeurmerk  vindt u meer tips om veilig op vakantie te gaan.