AED’s in Uithoorn en De Kwakel

Als iemand in Uithoorn of De Kwakel een hartstilstand krijgt, zijn er genoeg AED’s (Automatische Externe Defibrillators) én geoefende vrijwilligers die direct kunnen helpen. AED’s op openbare plaatsen, zoals je in sommige andere gemeenten weleens ziet, zijn daarom niet nodig. U kunt wél vrijwillige AED-hulpverlener worden.

In de gemeente zorgen 2 organisaties, Stichting AED Uithoorn en Stichting AED De Kwakel, dat in elke wijk en buurt ervaren vrijwilligers beschikbaar zijn. Bij een 112-melding over een hartstilstand volgt direct een oproep aan de vrijwilliger die het dichtst bij de plaats van het incident is. Alle vrijwilligers hebben een eigen AED-apparaat; ze zorgen zelf dat die altijd gebruiksklaar is. Verder krijgen de vrijwilligers regelmatig (opfris)cursussen; na iedere hulpactie is nazorg voor hen aanwezig. 

Geen AED’s op openbare plekken 

Omdat de dekking door de vrijwilligers binnen de gemeente voldoende is, werkt de gemeente niet mee aan de aanschaf van AED’s door particulieren. Wie toch een eigen AED-apparaat wil kopen, kan daarvoor subsidie aanvragen bij het initiatievenfonds Uithoorn. De eigenaar is zelf verantwoordelijk voor het apparaat en moet het ophangen op eigen terrein; ophangen op een openbare plek is niet toegestaan.

AED-vrijwilliger worden?

Heeft u ervaring met levensreddend handelen en wilt u zich inzetten als AED-hulpverlener? Meld u aan als vrijwilliger bij Stichting AED Uithoorn Stichting AED Uithoorn of bij Stichting AED De Kwakel .