NK Tegelwippen

De gemeente Uithoorn doet dit jaar mee met het NK Tegelwippen. In het NK Tegelwippen strijden gemeenten met elkaar wie de meeste bestratingstegels wipt en vervangt door beplanting. We zijn op 21 maart 2024 gestart, de dag van de lente. Doet u ook mee?
We doen mee in de categorie ‘kleine gemeentes’. En om het extra leuk te maken, hebben we de gemeenten Diemen en Ouder-Amstel officieel uitgedaagd om de meeste tegels te wippen!

Tegeltaxi

De gemeente Uithoorn biedt een gratis tegeltaxi aan voor iedereen die zijn/haar tuin onttegelt. Vraag de tegeltaxi aan via de button hieronder.  

Tegeltaxi aanvragen

De tegels worden woensdag om de week (niet tijdens de zomervakantie) opgehaald. U dient de tegels op de stoep klaar te zetten, uit de buurt van andere objecten, zodat de ophaaldienst ze ook weer makkelijk mee kan nemen. De tegels zullen worden vermalen en worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe bestrating.

Meld uw tegels aan op de website van NK Tegelwippen 

Alleen tegels die aangemeld zijn tellen mee voor het NK. Dus meld uw tegels aan op Meedoen - NK Tegelwippen.

Waarom doen we mee? 

Groen is niet alleen mooi, maar ook goed. Bij extreme regenval kan het water weg en dat zorgt voor minder overlast. Als het extreem warm wordt, geven planten en bomen verkoeling. Daarnaast nemen planten en bomen CO2 op; we hebben internationaal afgesproken dat we de uitstoot daarvan verminderen. Het is dus goed voor de gezondheid, voor de dieren in de omgeving en voor het leefbaar houden van de stad. 

Wat kun je doen? 

Elke tegel telt! Door een aantal tegels te verwijderen kunt u bijvoorbeeld een groene border aanleggen in de voor- of achtertuin. Kom in actie en wip die tegels. Ook al is het maar een klein stukje: alle beetjes helpen. Hier vindt u inspiratie: Inspiratie - NK Tegelwippen.

Wijkacties

We nemen het als gemeente op tegen de gemeenten Diemen en Ouder-Amstel, maar ook binnen de gemeente zal de strijd losbarsten. Tijdens de looptijd van het NK zullen de 6 grootste wijken van de gemeente Uithoorn het tegen elkaar opnemen om de meeste tegels te wippen. Tijdens een wijkactie (zie onderstaande data) kunt uw tegels inleveren in ruil voor een aardigheidje. De tegels die u heeft ingeleverd tellen mee voor de strijd tussen de wijken in de gemeente Uithoorn én voor de strijd met Diemen en Ouder-Amstel. 

Regentonvoucher

Uiteraard word u beloond voor uw harde werk: degene die tijdens de wijkactie de meeste tegels komt inleveren, wint een gratis tuinadvies van hovenier Wesselings. 
Vanaf 0,5m2 aan tegels (6 stuks van 0,30 cm x 0,30 cm) kunt u een regentonvoucher ontvangen. De voucher heeft een waarde van € 50,- en kan bij Praxis Uithoorn ingeleverd worden voor de aanschaf van een regenton. 

U kunt de voucher ontvangen bij het aanmelden van 0,5m2 of meer via de tegeltaxi, óf als u 0,5m2 of meer in komt leveren tijdens één van de wijkacties. Er zijn 100 vouchers om weg te geven. OP=OP. Er wordt één voucher per adres verstrekt.

De data en locaties van de wijkacties vindt u hieronder. 

Data wijkacties  Waar 
24 mei 2024: 11.00 - 15.00 uur Centrum: voor de bibliotheek aan de Wilhelminakade
08 juni 2024: 12.00 - 16.00 uur De Kwakel: Dorpshuis de Kwakel 
28 juni 2024: 11.00 - 15:00 uur Zijdelwaard: Zijdelwaardplein
07 juli 2024: 11.00 - 15.00 uur Thamerdal: Buurthuis Ponderosa
22 september 2024: 11.00 - 15.00 uur Meerwijk: Schoolplein de Kajuit
13 oktober 2024: 11.00 - 15.00 uur Legmeer: Legmeerplein