Trouwen en geregistreerd partnerschap

Een relatie kan officieel worden vastgelegd in een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. U bent verplicht uw plannen te melden bij de gemeente waar u de ceremonie wilt laten plaatsvinden. U kunt zelf kiezen in welke gemeente dat zal zijn. U doet minimaal 2 weken tot maximaal 1 jaar vóór het huwelijk of het geregistreerd partnerschap de melding.

Ook is het belangrijk om bij samenwonen, geregistreerd partnerschap of trouwen uw geldzaken goed te regelen. Zo voorkomt u betalingsachterstanden en schulden. Onderaan deze pagina vindt u tips. 

Afspraak maken voor uw plannen

U kunt telefonisch een afspraak maken voor het melden van uw plannen om te trouwen of het registreren van uw partnerschap. Dit kan via telefoonnummer (0297) 513111. Het is verstandig om dit ruim van te voren in te plannen omdat u voor het huwelijk of de partnerschap ook een afspraak met een trouwambtenaar maakt.

Kosteloos trouwen of registratie partnerschap

Gratis het 'ja-woord' uitspreken kan alleen op maandag en dinsdagmorgen om 09.00 uur. Momenteel zijn de wachttijden langer dan normaal, omdat we veel aanvragen voor kosteloze huwelijken/partnerschappen ontvangen.  

Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

  • één of beide partners moet ingeschreven staan in gemeente Uithoorn;
  • in verband met de coronamaatregelen mogen maximaal 6 gasten bij een kosteloze huwelijksvoltrekking/partnerschap aanwezig zijn;
  • er wordt geen toespraak gehouden.
Voorwaarden getuigen 

De gemeente vraagt om de gegevens van de getuigen voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Op de dag van de ceremonie ondertekenen zij vervolgens uw huwelijksakte of akte van partnerschapsregistratie. Van elke getuige moet er een kopie van een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart) worden ingeleverd. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. Getuigen moeten minimaal 18 jaar zijn. Ook mogen getuigen buiten Nederland wonen en een andere nationaliteit hebben.

Kosten getuigen gemeenteambtenaren 

Als u kosteloos wilt trouwen of kosteloos uw partnerschap wilt laten registreren dan kunnen op uw verzoek twee gemeenteambtenaren als getuigen worden gevraagd. De kosten per ambtenaar bedragen dan € 46,00 (tarief 2022). Als u eigen getuigen regelt, zijn er geen kosten aan verbonden.

Trouwlocaties en kosten  
Tips: Uw geldzaken regelen bij samenwonen, geregistreerd partnerschap en trouwen