Landscheidingspad

Rondwandeling, 9 km, 2.5 uur gaans
De eeuwenoude land- en waterscheiding tussen Amstelland en Rijnland (1) is zonder meer de mooiste grasdijk rond Aalsmeer en Uithoorn, met weidse vergezichten over plassen en polders. Deze is aangelegd in 1165 als onderdeel van een lange waterscheiding tussen enerzijds Kennemerland (Holland) en anderzijds de Vechtstreek (Sticht Utrecht). Aan het noordeinde van de grensdijk ontvouwen zich de Westeinderplassen, aan het zuideinde het sfeervolle buurtschap Bilderdam. Op het Jaagpad langs de Amstel-Drecht wandelt u in het groene decor van een klassiek Hollands rivierlandschap (2).

Verderop biedt de Tolhuissluis (3) u een bonte mengeling van schuttende boten en schutterende schippers. Vanaf de hoge, venige 'bovenlanden' (4) langs de Amstel-Drecht kijkt u neer op de kassen van de Zuider Legmeerpolder, gelegen op de bodem van de uitgeveende, 'verplaste' en pas in de 19e eeuw drooggelegde Calslager- en Kudelstaarter Poelen (5). Bij een grensdijk hoort een grensdorp. En dat was Kudelstaart vroeger. Je had een Hollands en een Stichts Kudelstaart - een historische staartdeling dus. Pas in de Franse tijd werden ze geheeld en verenigd met Aalsmeer, dat andere meer noordelijk gelegen vissers-, verveners- en tuindersdorp aan de Westeinder.

Praktische informatie

  • Routemarkering: geel-rood-gele strepen, tegen de klok in bewegwijzerd.
  • Eten en drinken onderweg: Kudelstaart, Bilderdam, Tolhuissluis
  • Wandelschoenen onmisbaar: oneffen en soms modderige grasdijk (1).
  • Honden verboden op de grasdijk, voor de rest: honden aan de lijn.

Nog meer wandelen in Glas & Land
Deze route sluit aan op andere gemarkeerde routes:

  • Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) 7-1 Pelgrimspad Amsterdam naar Den Bosch, 199 km, wit-rood, Wandelplatform-LAW.
  • Plassenroute, rondwandeling via Langeraar, 12 km, geel-rood-geel, Rijnstreekberaad/De Venen

Deze Glas & Land route maakt deel uit van vier wandelroutes (8 tot 17 km):

  • het Vuurlijnpad (vanuit Aalsmeer), het Fortenpad (vanuit De Kwakel) en het Polderspoorpad (vanuit Amstelveen)

Het Landscheidingspad is een Glas & Land route.
Glas & Land is de naam voor een samenwerkingsproject van de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn en Haarlemmermeer. Diverse projecten beogen de duurzaamheid, leefbaarheid en economische vitaliteit van het
gebied te verbeteren.
Opmerkingen over beheer en eventuele belemmeringen graag naar gemeente Uithoorn, tel.: 0297 - 513 111, e-mail: info@uithoorn.nl.

Kaart Landscheidingspad