Fortenroute

Het Fortenpad
rondwandeling, 8 km, 2 uur gaans

De landschappelijke en historische trekkers van deze route zijn de hergebruikte forten aan de Drecht en bij De Kwakel. Beide maken deel uit van de Stelling van Amsterdam.
Dit is een 123 km lange verdedigingslinie rond de hoofdstad aangelegd rond 1900. Beide forten staan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en de monumentenlijst van de provincie Noord-Holland. Het eerste fort(1) is gebouwd tussen 1885 en 1911. Hij moest in tijden van nood de rivieren Amstel, Amstel-Drecht, Kromme Mijdrecht en hun dijkwegen afgrendelen om te voorkomen dat de naderende vijand de inmiddels verdwenen damsluis(2) in de Drecht zou bezetten en het peil van de onderwaterzettingen zou verlagen. Vanaf de achterzijde bij de brug kon met zwaar geschut de zijflanken van de aangrenzende forten bij Uithoorn(3) en De Kwakel(4) beschermd worden. Dat laatste dateert uit dezelfde periode en diende ter afsluiting van de Kleine Drecht (5), (een oude loop van de rivier), de ringvaart van de Zuider Legmeerpolder(6) en hun dijkwegen.

De Vuurlijn (7) is een aaneenschakeling van oude polderdijken en bestaat uit een grasdijk met aarden batterijen en een 'gedekte gemeenschapsweg', gelegen achter de forten en hun schootsveld. Deze groene liniewal eindigt bij een natuurlijke barrière, het schitterende Zijdelmeer (8), een brede zijtak van de Amstel langs de aloude Boterdijk (9). Vanaf het fort aan de Drecht loopt u er binnendoor naar toe, over door riet omzoomde kronkelkades van natuurlijke waterzuiveraars, zgn. helofytenfilters (10).
Op de Amsteldijk-Zuid (11), een 17e eeuws jaagpad, kijkt u uit over de Uithoornsepolder: de niet-uitgeveende bovenlanden van de Amstel-Drecht die in de middeleeuwen ontgonnen werden vanaf de Kleine Drecht en het Zijdelmeer. Dat verklaart het ontbreken van boerderijen en de lengterichting van de kavels.

Praktische informatie

  • Routemarkering: geel-rood-gele strepen, tegen de klok in bewegwijzerd
  • Eten en drinken onderweg: Uithoorn, De Kwakel, Fortrestaurants (na 18.00 of 19.00 uur)

Nog meer wandelen in Glas & Land
Deze route sluit aan op andere gemarkeerde routes:

  • Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) 7-1, Pelgrimspad Amsterdam-Den Bosch, 199 km, wit-rood.
  • Bloklandroute, rondwandeling via Vrouwenakker, 6 of 11 km, geel-rood-geel, Rijnstreekberaad / De Venen

Deze Glas & Land route maakt deel uit van 4 wandelroutes (8 tot 17 km): het Polderspoorpad (vanuit Amstelveen), het Landscheidingspad (vanuit Kudelstaart) en het Vuurlijnpad (vanuit Aalsmeer).

Het Fortenpad is een Glas & Land route
Glas & Land is de naam voor een samenwerkingsproject van de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn en Haarlemmermeer. Diverse deelprojecten beogen de duurzaamheid, leefbaarheid en economische vitaliteit van dit gebied te verbeteren.
Opmerkingen over beheer en eventuele belemmeringen graag naar gemeente Uithoorn, tel. 0297 - 513 111, e-mail: info@uithoorn.nl

De aanleg van deze route is mede mogelijk gemaakt door: Bureau Lopende Zaken & Lizard Point, 8/2001

Kaart Fortenroute