Spelen in Uithoorn

In Uithoorn en De Kwakel zijn zowel speelplekken (voor kinderen van 0 tot 9 jaar) als speellandschappen (voor kinderen van 9 tot 12 jaar). Twee speellandschappen zijn ingericht als een natuurspeelplek. Hier gaan spelen in en leren over de natuur samen.

Spelen in uw buurt


In de pdf Spelen in uw buurt  (op te vragen bij: webredactie@duoplus.nl) kunt u per buurt zien welke speelplekken met welke speeltoestellen er zijn.

Spelenderwijs leren over de natuur


Hier vindt u allerlei ideeën voor activiteiten op de natuurlijke speelplekken in Zijdelwaard en Meerwijk. Geschikt voor leerkrachten, begeleiders en groene ouders! Download hier het bomen- en polderboek. Het is belangrijk dat kinderen spelenderwijs leren over de natuur. Daarom is er speciaal voor beide natuurspeelplekken een Natuur- en Milieu Educatie programma (NME) ontwikkeld samen met scholen en buitenschoolse-opvang uit die omgeving. Het resultaat is gebundeld in twee boeken.

Natuurlijke speelplekken


Uithoorn heeft twee prachtige natuurlijke speelplekken. Eén in de Groen-Rode Scheg in Zijdelwaard en één in de groenzone in Meerwijk. Ze hebben een natuurlijke en avontuurlijke inrichting. Hier leren kinderen, terwijl ze spelen over de wonderen van de natuur. Dit is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Bovendien vinden kinderen niets leuker dan rennen, klimmen, ontdekken en ravotten in de natuur!

Boomboek Groen-Rode Scheg


Leer alles over bomen in de Groen-Rode Scheg! In dit mooie park staat het Eikpunt, als middelpunt van een amfitheater. Hiervandaan kunnen kinderen 24 verschillende soorten bomen ontdekken. De pdf Boomboek Groenrode Scheg (op te vragen bij: webredactie@duoplus.nl) biedt alle informatie over deze bomen en leuke en leerzame activiteiten voor verschillende leeftijden.

Polderboek Groenzone Meerwijk


De pdf Polderboek Meerwijk (op te vragen bij: webredactie@duoplus.nl) is een inspiratieboek over de natuurspeelplek in de Groenzone Meerwijk. Het biedt leerkrachten en begeleiders vele kinderactiviteiten op de natuurspeelplaats Meerwijk aan. Ook laat het op een leuke, uitdagende en leerzame manier de natuur zien.

Meer groen speelplezier


Nog veel meer ideeën voor spelen in de natuur vind je in het boekje 'Groen Speelplezier - Creatieve en praktische werkvormen in een natuurspeeltuin'. Dit boekje kost € 9,95 en is te koop via springzaad.nl.

Uithoorn maakt gebruik van regionale NME producten


Natuurlijk kan natuur- en milieueducatie (NME) kan niet ontbreken in zo’n landelijke gemeente. Samen met Aalsmeer, Diemen, Haarlemmermeer en Ouder-Amstel maakt Uithoorn gebruik van de professionele diensten van NME Amstelveen, in het bijzonder van de NME-leskisten en -materialen die voor het basisonderwijs worden aangeboden. Wethouder Ria Zijlstra vindt NME ook erg belangrijk: “Jong geleerd is oud gedaan. Als je op jonge leeftijd al in aanraking komt het de natuur, neem je dat de rest van je leven mee.