Rijbewijs aanvragen en verlengen

Een rijbewijs aanvragen, of uw bestaande rijbewijs verlengen, doet u persoonlijk in het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Ook voor het aanvragen van een Gezondheidsverklaring, als u 75 jaar of ouder bent en u uw rijbewijs wilt verlengen.

De Gezondheidsverklaring is alleen bij de gemeente aan te vragen voor inwoners van 75 jaar of ouder. In alle andere gevallen kunt u de Gezondheidsverklaring aanvragen bij het CBR.

Maak een afspraak

Wat neemt u mee naar de aanvraag van uw rijbewijs
 • Uw geldige identiteitsbewijs;
 • 1 kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • Uw oude rijbewijs

U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Kosten

Rijbewijs (tarieven vanaf 1 januari 2024):

 • Rijbewijs € 51,10
 • Rijbewijs spoedaanvraag € 90,75
 • Rijbewijs na vermissing € 79,65, tenzij u een proces-verbaal van beroving of diefstal kunt overleggen.   
 • Gezondheidsverklaring: € 44,50
Termijn

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen bij de gemeente. U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen. 

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een rijbewijs aan via de spoedprocedure. U betaalt dan een toeslag. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar.

Is uw rijbewijs vermist? Dan is een spoedprocedure niet mogelijk. 

Voorwaarden

Een nieuw rijbewijs is 10 jaar geldig. Een rijbewijs met categorie C, C1, D, D1 en E is 5 jaar geldig. Bent u ouder dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs minder lang geldig. Dit komt omdat u vanaf uw 75e jaar een medische keuring moet hebben.

 • Bent u op het moment dat u uw rijbewijs aanvraagt, dit is op de dag dat u naar de gemeente gaat, tussen de 65 en 70 jaar? Dan is uw vernieuwde rijbewijs geldig tot uw 75e.
 • Bent u op het moment dat u uw rijbewijs aanvraagt tussen de 70 en 75 jaar? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.
 • Bent u op het moment dat u uw rijbewijs aanvraagt ouder dan 75 jaar? Dan moet u medisch gekeurd worden en is uw rijbewijs daarna maximaal 5 jaar geldig.
 • Na een medische keuring kan het CBR beslissen dat uw rijbewijs korter geldig is dan normaal, bijvoorbeeld 1 jaar. U ontvangt hierover een brief.
Bij vermissing, diefstal, misbruik of inname in buitenland
 • Is uw rijbewijs vermist dan moet u bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen en een verklaring van vermissing invullen. U betaalt tevens extra vermissingskosten. U kunt, om misbruik te voorkomen, online met DigiD een verlies of diefstal registreren van een Nederlands rijbewijs via www.rdw.nl. Daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. 
 • Is uw rijbewijs gestolen en heeft u daarvan aangifte gedaan bij de politie? Dan hoeft u geen vermissingskosten te betalen als u het proces-verbaal van de aangifte overlegt.
 • Heeft u het vermoeden dat er misbruik is gemaakt van uw rijbewijs dan moet u aangifte doen bij de politie en ook een nieuw rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis.
 • Is uw rijbewijs na een verkeersovertreding in het buitenland ingenomen? Dan moet u wachten tot uw rijbewijs wordt teruggestuurd naar Nederland. Als u in het buitenland een strafbaar feit pleegt, mag de buitenlandse autoriteit uw Nederlandse rijbewijs innemen. Die stuurt uw rijbewijs dan op naar de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Heeft u inmiddels al een nieuw rijbewijs, dan waarschuwt de RDW de gemeente.

De gemeente moet soms uw rijbewijs ongeldig verklaren. Bijvoorbeeld als achteraf blijkt dat u een niet-juiste reden van vermissing van uw rijbewijs heeft opgegeven*. Als uw rijbewijs ongeldig verklaard is, moet u opnieuw rijexamen doen.

* Artikel 124, lid 1 onder a van de Wegenverkeerswet heeft een dwingendrechtelijk karakter voor de gemeente. Dit betekent dat de gemeente er niet van kan afwijken.