Paspoort of identiteitskaart aanvragen

U vraagt een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) persoonlijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Maak hiervoor een afspraak: 

Maak een afspraak

Doet u via DigiD een aanvraag voor een paspoort of ID-kaart voor een minderjarige? Let er dan op dat beide ouders of voogden digitaal toestemming geven. 

Bent u uw reisdocument verloren of is het gestolen? Ga voor aangifte en meer informatie naar Paspoort of identiteitskaart verloren of gestolen.

Bij de aanvraag wordt uw huidige paspoort ingenomen als het verlopen is. Is uw paspoort nog geldig, dan levert u het in bij het ophalen of bij het laten bezorgen. Als u uw oude paspoort wilt houden, dan kunt u dit aangeven. U krijgt het dan geperforeerd terug.  

Bevat uw oude paspoort nog een geldig visum? Dan moet u aangeven dat u die pagina’s niet geperforeerd wilt hebben. Vraag bij het consulaat of ambassade van het land of het visum dan nog bruikbaar is.

Tarieven 2024

De kosten voor een Nederlands paspoort zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 63,40  
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 83,85 

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

 • voor personen tot 18 jaar: € 40,90 
 • voor personen van 18 jaar en ouder:  € 75,80 

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 57,05 extra.

Na 5 werkdagen kunt u het paspoort of de identiteitskaart ophalen. Bij een spoedaanvraag voor 14.00 uur 's middags kunt u uw paspoort of uw identiteitskaart de volgende dag ophalen.

Lever uw oude paspoort in als u dat bij de aanvraag nog niet heeft gedaan. U heeft 3 maanden de tijd om het paspoort of de identiteitskaart op te halen.

Wat neemt u mee:

 • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee. 
 • 1 goedgelijkende kleurenpasfoto die maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag en voldoet aan de pasfoto-eisen. Lees meer uitgebreide informatie en wijzigingen in de Fotomatrix model 2020 op Rijksoverheid.nl.

U betaalt uw paspoort of identiteitskaart met uw pinpas bij de aanvraag.

Toestemming ouders bij aanvragen paspoort of identiteitskaart voor minderjarigen 

Minderjarigen jonger dan 14 jaar hebben een identiteitsbewijs nodig voor de zorg. Zij moeten zich net zoals iedereen kunnen legitimeren als zij zorg nodig hebben. Kinderen die naar het buitenland reizen, hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.  

 • Kinderen tot 12 jaar hebben voor het aanvragen van een ID-kaart toestemming van beide ouders nodig.
 • Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig.
 • Beide ouders of voogden kunnen toestemming via DigiD doorgeven. Als dit niet lukt dan kan via het Toestemmingsformulier reisdocumenten (pdf, 80 kB) schriftelijk toestemming worden gegeven.
 • Kinderen moeten een paspoort of identiteitskaart persoonlijk aanvragen en ophalen, ongeacht hun leeftijd.
 • Komt er geen ouder of voogd mee naar de aanvraag? Het kind moet een kopie van het legitimatiebewijs van beide ouders of voogden meenemen met het toestemmingsformulier. Dit is niet nodig als beide ouders of voogden via DigiD toestemming hebben gegeven.
 • Komt er één ouder of voogd mee naar de aanvraag? De ouder of voogd brengt een kopie van het legitimatiebewijs van de andere ouder of voogd mee en moet zichzelf kunnen legitimeren. Dit is niet nodig als beide ouders of voogden via DigiD toestemming hebben gegeven.

Reizen met minderjarige kinderen

Bent u van plan om op reis te gaan naar het buitenland met een minderjarig kind dan is hiervoor toestemming van de gezaghebbende ouders verplicht. Voordat u op reis gaat, moet u de juiste documenten in uw bezit hebben. Het gaat dan om het formulier Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland (Authorisation form for travelling abroad with a minor) en documenten over de gezagssituatie. Welke documenten dat zijn, hangt af van de persoonlijke situatie. Lees meer over hoe u voorbereid op reis gaat op Rijksoverheid.nl

Krijgt u een nieuw paspoort? Uw burgerservicenummer staat op de achterkant. In leesbare cijfers en in de QR-code.