Paspoort of identiteitskaart aanvragen

U vraagt een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) persoonlijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. 

Afspraak maken 

Meer informatie over andere reisdocumenten vindt u op rijksoverheid.nl

Kosten paspoort (tarieven 2022):

 • voor personen tot 18 jaar: € 57,30
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 75,80

Kosten identiteitskaart (tarieven 2022):

 • voor personen tot 18 jaar: € 36,95
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 68,50

Wilt u met spoed een paspoort of een identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 51,60 extra bovenop de gewone kosten.

Na 5 werkdagen kunt u het paspoort of de identiteitskaart ophalen. Bij een spoedaanvraag voor 14.00 uur 's middags kunt u uw paspoort of uw identiteitskaart de volgende dag ophalen.

Lever uw oude paspoort in als u dat bij de aanvraag nog niet heeft gedaan. U heeft 3 maanden de tijd om het paspoort of de identiteitskaart op te halen.

Wat neemt u mee:

 • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee. 
 • 1 goedgelijkende kleurenpasfoto die maximaal 6 maanden oud is op het moment van de aanvraag en voldoet aan de pasfoto-eisen. Lees meer uitgebreide informatie en wijzigingen in de Fotomatrix model 2020 op Rijksoverheid.nl.

U betaalt uw paspoort of identiteitskaart met uw pinpas bij de aanvraag.

Oude paspoort kunt u houden
Bij de aanvraag wordt uw huidige paspoort ingenomen als het verlopen is. Is uw paspoort nog geldig, dan levert u het in bij het ophalen of bij het laten bezorgen. Als u uw oude paspoort wilt houden, dan kunt u dit aangeven. U krijgt het dan geperforeerd terug.  

Visum
Bevat uw oude paspoort nog een geldig visum? Dan moet u aangeven dat u die pagina’s niet geperforeerd wilt hebben. Vraag bij het consulaat of ambassade van het land of het visum dan nog bruikbaar is.

Aanvragen paspoort of identiteitskaart voor kinderen 
Minderjarigen jonger dan 14 jaar hebben een identiteitsbewijs nodig voor de zorg. Zij moeten zich net zoals iedereen kunnen legitimeren als zij zorg nodig hebben. Kinderen die naar het buitenland reizen, hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.  

Toestemming ouders bij aanvragen paspoort of identiteitskaart 

 • Kinderen tot 12 jaar hebben voor het aanvragen van een ID-kaart toestemming van beide ouders nodig.
 • Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot 18 jaar toestemming van beide ouders nodig.
 • Beide ouders of voogden moeten via het Toestemmingsformulier reisdocumenten (pdf, 80 kB) schriftelijk toestemming geven.
 • Kinderen moeten een paspoort of identiteitskaart persoonlijk aanvragen en ophalen, ongeacht hun leeftijd.
 • Komt er geen ouder of voogd mee naar de aanvraag? Het kind moet een kopie van het legitimatiebewijs van beide ouders of voogden meenemen.
 • Komt er één ouder of voogd mee naar de aanvraag? De ouder of voogd brengt een kopie van het legitimatiebewijs van de andere ouder of voogd mee en moet zichzelf kunnen legitimeren.

Verlies of diefstal van paspoort of identiteitskaart
U legt een verklaring van vermissing af bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Dit doet u om identiteitsfraude te voorkomen. Tegelijkertijd kunt u een nieuw identiteitsbewijs aanvragen. Maak hiervoor wel een afspraak.  

De gemeente mag een gevonden paspoort of identiteitskaart niet meer teruggeven aan de eigenaar. Het identiteitsbewijs zal worden vernietigd.

Reizen met minderjarige kinderen 
Bent u van plan om op reis te gaan naar het buitenland met een minderjarig kind dan is hiervoor toestemming van de gezaghebbende ouders verplicht. Voordat u op reis gaat, moet u de juiste documenten in uw bezit hebben. Het gaat dan om het formulier Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland (Authorisation form for travelling abroad with a minor) en documenten over de gezagssituatie. Welke documenten dat zijn, hangt af van de persoonlijke situatie. Lees meer over de campagne “Ga voorbereid op reis” van de Koninklijke Marechaussee.

Dit jaar vernieuwt de Nederlandse identiteitskaart. Afgelopen januari is een inlogfunctie voor DigiD toegevoegd. Heeft u vanaf 4 januari 2021 09.00 uur een Nederlandse Identiteitskaart (NIK) aangevraagd dan ontvangt u automatisch een NIK met inlogfunctie: de zogenaamde eNIK. De huidige NIK blijft gewoon geldig..

Vanaf maandag 2 augustus wordt een nieuw model geïntroduceerd met een aantal nieuwe uiterlijke kenmerken, vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip en het burgerservicenummer (BSN) ook in een QR-code op de achterzijde van de kaart. 

U kunt vanaf donderdag 29 juli 11.30 uur t/m zondag 1 augustus 2021 geen aanvraag of spoedaanvraag voor een paspoort of Nederlandse identiteitskaart aan de balie doen. Houd hier rekening mee en plan op tijd een afspraak in voor een andere datum.