Paspoort of identiteitskaart aanvragen

U vraagt een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) persoonlijk aan bij de gemeente waar u staat ingeschreven. In de periode tot 1 maart 2021 kan voorlopig alleen een afspraak gemaakt worden om een nieuw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aan te vragen als uw document een geldigheidsdatum tot uiterlijk 1 maart 2021 heeft. 

Afspraak maken 

Meer informatie over andere reisdocumenten vindt u op rijksoverheid.nl

NIK wordt eNIK 
Als u vanaf 4 januari 2021 09.00 uur een Nederlandse Identiteitskaart (NIK) aanvraagt ontvangt u automatisch een NIK met inlogfunctie: de zogenaamde eNIK. De huidige NIK blijft gewoon geldig. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl.

Kosten paspoort (tarieven 2021)

  • voor personen tot 18 jaar: € 56,55
  • voor personen van 18 jaar en ouder: € 74,75

Kosten identiteitskaart (tarieven 2021)

  • voor personen tot 18 jaar: € 32,90
  • voor personen van 18 jaar en ouder: € 64,00

Kosten spoedaanvraag

Wilt u met spoed een paspoort of een identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 50,90 extra bovenop de gewone kosten.

Wat moet u meenemen

Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee. 

U betaalt uw paspoort of identiteitskaart met uw pinpas bij de aanvraag.

Pasfoto laten maken in de lockdown
De winkels van fotografen zijn gesloten. Tenzij er op afspraak pasfoto’s gemaakt worden voor een identiteitsbewijs of rijbewijs. Het beroep van fotograaf is geen contactberoep. Fotograferen op locatie mag. Kijk voor het overzicht van Open en gesloten winkels tijdens de lockdown op de website van Rijksoverheid

Oude paspoort houden?
Bij de aanvraag wordt uw huidige paspoort ingenomen als het verlopen is. Is uw paspoort nog geldig, dan levert u het in bij het ophalen of bij het laten bezorgen. Als u uw oude paspoort wilt houden, dan kunt u dit aangeven. U krijgt het dan geperforeerd terug.  

Visum
Bevat uw oude paspoort nog een geldig visum? Dan moet u aangeven dat u die pagina’s niet geperforeerd wilt hebben. Vraag bij het consulaat of ambassade van het land of het visum dan nog bruikbaar is.

Aanvragen paspoort of identiteitskaart voor kinderen 
Minderjarigen jonger dan 14 jaar hebben een identiteitsbewijs nodig voor de zorg. Zij moeten zich net zoals iedereen kunnen legitimeren als zij zorg nodig hebben. Kinderen die naar het buitenland reizen, hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.  

Toestemming ouders bij aanvragen paspoort of identiteitskaart 

Leeftijd  Toestemming van beide ouders 
Kinderen tot 12 jaar  voor ID-kaart  
Kinderen tot 18 jaar  voor paspoort 
  • Beide ouders of voogden moeten via het Toestemmingsformulier reisdocumenten (pdf, 80 kB) schriftelijk toestemming geven.
  • Kinderen moeten een paspoort of identiteitskaart persoonlijk aanvragen en ophalen, ongeacht hun leeftijd.
  • Komt er geen ouder of voogd mee naar de aanvraag? Het kind moet een kopie van het legitimatiebewijs van beide ouders of voogden meenemen.
  • Komt er één ouder of voogd mee naar de aanvraag? De ouder of voogd brengt een kopie van het legitimatiebewijs van de andere ouder of voogd mee en moet zichzelf kunnen legitimeren.

Paspoort of identiteitskaart ophalen
Na 5 werkdagen kunt u het paspoort of de identiteitskaart ophalen. Bij een spoedaanvraag voor 14.00 uur 's middags kunt u uw paspoort of uw identiteitskaart de volgende dag ophalen. 
Lever uw oude paspoort in als u dat bij de aanvraag nog niet heeft gedaan.

U heeft 3 maanden de tijd om het paspoort of de identiteitskaart op te halen.

Verlies of diefstal van paspoort of identiteitskaart 
U legt een verklaring van vermissing af bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Dit doet u om identiteitsfraude te voorkomen. Tegelijkertijd kunt u een nieuw identiteitsbewijs aanvragen. Maak hiervoor wel een afspraak.  

De gemeente mag een gevonden paspoort of identiteitskaart niet meer teruggeven aan de eigenaar. Het identiteitsbewijs zal worden vernietigd.

Reizen met minderjarige kinderen 
Bent u van plan om op reis te gaan naar het buitenland met een minderjarig kind dan is hiervoor toestemming van de gezaghebbende ouders verplicht. Voordat u op reis gaat, moet u de juiste documenten in uw bezit hebben. Het gaat dan om het formulier Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland (Authorisation form for travelling abroad with a minor) en documenten over de gezagssituatie. Welke documenten dat zijn, hangt af van de persoonlijke situatie. Lees meer over de campagne “Ga voorbereid op reis” van de Koninklijke Marechaussee.