Gehandicaptenparkeerkaart- en plaats aanvragen

Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerkaart moet u een aanvraagformulier en een medische keuring aanvragen bij het Sociaal Loket. Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerplaats. 

Het Sociaal Loket is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 10.30 uur via (0297) 513 111, of door middel van een email aan: sociaal.loket@uithoorn.nl

Aanvragen gehandicaptenparkeerkaart 

Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerkaart moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze kunt u lezen op Rijksoverheid.nl. Tijdens een medisch onderzoek bepaalt een keuringsarts of u voldoet aan de voorwaarden. U betaalt een bijdrage aan de kosten voor dit medisch onderzoek, ook wanneer uw verzoek wordt afgewezen. Bij een toekenning betaalt u tevens kosten voor de kaart.

Verlenging

Wanneer de keuringsarts eerder bepaalde dat u blijvend aan de voorwaarden voldoet, is bij verlenging geen medische keuring nodig. Een keuring is wel nodig als de keuringsarts bij een eerdere toekenning verbetering mogelijk achtte. 

Wat heeft u nodig voor de aanvraag of verlenging  

  • Een ingevuld aanvraagformulier

Neem contact op met het Sociaal Loket. Een medewerker zal u een aanvraagformulier toesturen. Het Sociaal Loket is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 10.30 uur via (0297) 513 111, of door middel van een email aan: sociaal.loket@uithoorn.nl. Vermeld in een email in ieder geval uw naam en geboortedatum.

Gehandicaptenparkeerkaart ophalen 

Als de kaart aan u wordt toegekend dan kunt u deze ophalen tijdens de openingstijden bij de balie van het Klant Contact Centrum op het Gemeentehuis. Bij het ophalen neemt u een goed gelijkende pasfoto, een geldig legitimatiebewijs en de bevestiging van de toekenning mee.

Kosten

  • Gehandicaptenparkeerkaart: € 15,50 (Tarief 2024).  
  • Bijdrage keuringskosten: € 135,00 (Tarief 2024).

U betaalt deze kosten aan de gemeente.

Aanvragen gehandicaptenparkeerplaats 

Als bestuurder kunt u in aanmerking komen wanneer u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U bent in het bezit van een auto of brommobiel
  • U een loopbeperking heeft die blijvend is
  • U geen eigen parkeerplaats heeft, zoals oprit, carport of garage
  • De inwoner moet in het bezit zijn van gehandicaptenparkeerkaart B, die voor minimaal 1 jaar is afgegeven

Kosten

  • Aanleggen of wijzigen gehandicaptenparkeerplaats: € 498,20 (Tarief 2024).
  • Vervangen onderbord met kenteken (wegens wijziging van het kenteken): € 44,85 (Tarief 2024).

Zie ook: Algemene legesverordening 2024 op Overheid.nl.

Bijzondere bijstand

Heeft u een minimuminkomen? Dan krijgt u deze kosten misschien vergoed als bijzondere bijstand. 
U kunt alleen bijzondere bijstand aanvragen als u nergens anders een vergoeding voor deze kosten kunt krijgen. U ontvangt soms het hele bedrag en soms een deel. Dat hangt af van uw inkomen en vermogen. Belangrijk is dat u de aanvraag vóór de uitgave doet. Daarmee voorkomt u financiële problemen.
Kijk voor meer informatie op: Bijzondere bijstand.

Formulieren