Schuldhulpverlening

Wilt u meer grip op uw financiën? Heeft u schulden waar uzelf niet meer uitkomt? Vindt u het lastig betalingsregelingen te treffen? De schuldhulpverlening van de gemeente Uithoorn helpt u graag. Schulden kunnen (ernstige) gevolgen hebben op de kwaliteit van het leven. Wordt er niets aan gedaan, dan worden de gevolgen ernstiger. De gemeente kan ondersteuning bieden om dit te voorkomen.

Contact en aanmelden schuldhulpverlening 

Als u zich wil aanmelden voor schuldhulpverlening dan moet het meldingsformulier (pdf, 305 kB) ingevuld worden. U kunt dit ingevuld en ondertekende formulier mailen naar schuldhulpverlening@uithoorn.nl of per post naar: gemeente Uithoorn, Postbus 8, 1420 AA Uithoorn.

Als u liever eerst een schuldhulpverlener wilt spreken kunt u van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 10.30 telefonisch contact opnemen via (0297) 513 111.

Na ontvangst van het meldingsformulier wordt binnen vier weken contact opgenomen om een afspraak in te plannen.

Waarbij ondersteunen onze schuldhulpverleners u bijvoorbeeld?

  • Bij het maken van een overzicht van uw inkomsten en uitgaven;
  • Bij het maken van betaalafspraken met schuldeisers;
  • Bij een dreigende situatie, zoals huisuitzetting of afsluiting gas, water, licht;
  • Wanneer er beslag op inkomen of uitkering is gelegd

Eerste gesprek

Nadat u zich heeft aangemeld volgt er binnen vier weken een gesprek. In dit gesprek bekijkt de schuldhulpverlener samen met u wat de problemen zijn en hoe ze het beste opgelost kunnen worden. Is de uitkomst dat er een schudhulptraject nodig én mogelijk is, dan brengen onze medewerkers uw schulden in kaart.

De medewerkers van schuldhulpverlening bemiddelen tussen u en schuldeisers om zo tot een oplossing te komen. Als een of meer schuldeisers niet bereid zijn om hun medewerking te verlenen aan bijvoorbeeld een betalingsregeling, dan kunt u de rechter vragen weigeraars te dwingen akkoord te gaan. Ook kan er een beroep gedaan worden op de wettelijke schuldsanering (Wsnp). Ook bij dit traject bieden de schuldhulpverleners van de gemeente Uithoorn ondersteuning.

Schuldvrije toekomst

De schuldhulpverlener wil samen met u werken aan het beheersbaar maken van uw financiële situatie en zorgen voor een schuldvrije toekomst. Houd er wel rekening mee dat uw situatie niet van de één op andere dag is opgelost. Een schuldhulptraject duurt meestal een aantal jaren.

NVVK

De gemeente Uithoorn is aangesloten bij de NVVK. Dit is de branchevereniging voor schuldhulpverlening.

Meer informatie

Wilt u extra informatie over wat de gemeente allemaal voor u kan betekenen om meer grip te krijgen op uw geldzaken? Kijk dan op uithoornhelpt.nl onder het kopje werk, geld en uitkering. Houdt u liever zelf de regie? Op startpuntgeldzaken.nl/uithoorn vindt u een eenvoudige manier om zelf geldplannen op te stellen.

Hulp die instanties u bieden bij uw geldzaken:

  • Zelf je schulden regelen is een website van Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK).
  • Wijzer in geldzaken is een wegwijzer naar betrouwbare informatie over geldzaken.
  • Grip op geld is een stappenplan van het NIBUD om uw financiën op orde te krijgen én te houden.
  • Startpunt Geldzaken stelt geldplannen beschikbaar voor huishoudens in verschillende omstandigheden.