Wmo-vervoer Amstelland

Wmo-vervoer is een vorm van individueel taxivervoer van deur tot deur binnen een gebied van 25 kilometer rondom uw woonadres. U kunt er gebruik van maken als u vanwege uw gezondheid niet met het openbaar vervoer kunt reizen. Uw leeftijd speelt hierbij geen rol. Taxibedrijf RMC (Rotterdamse Mobiliteits Centrale) verzorgt het Wmo-vervoer voor de gemeente Uithoorn.

Heeft u een beperking en een medische indicatie, dan kunt u mogelijk op basis van de Wet maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) gebruik maken van het Wmo-vervoer. Het is mogelijk een loophulpmiddel, rolstoel of scootmobiel mee te nemen in het Wmo-vervoer.

U dient een ritbijdrage te betalen voor het gebruik van het Wmo-vervoer. Het tarief is gebaseerd op het kilometertarief van het openbaar vervoer.

U komt in aanmerking voor een indicatie voor het Wmo-vervoer als u niet meer zelfstandig (eventueel met hulpmiddel) gebruik kunt maken van het openbaar vervoer. Om gebruik te kunnen maken van Wmo-vervoer heeft u naast een indicatie ook een vervoerpas met pasfoto nodig.

Of u in aanmerking komt voor een indicatie voor het Wmo-vervoer kunt u navragen bij het Sociaal Loket. Het Sociaal Loket is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 10.30 uur telefonisch bereikbaar via (0297) 513 111. 

Maakt u gebruik van het Wmo-vervoer? Het tarief is gebaseerd op het kilometertarief van het openbaar vervoer (regio Amsterdam). Bekijk de tarieven 2024 in onderstaande tabel.  

Tarieven Wmo-vervoer 2024
Reiziger

Opstaptarief 

Tarief per km tot 25 km
Reiziger € 1,08   € 0,198
Medisch begeleider Gratis Gratis
Medereiziger € 1,08 € 0,198
Kind < 4 jaar Gratis Gratis*  
Kind 4-12 jaar  € 1,08 € 0,198* 

* maximaal twee kinderen tot 12 jaar.

Kinderen tot vier jaar en medisch begeleiders reizen gratis. Een pashouder mag maximaal één niet pashouder meenemen. De pashouder betaalt ook ritbijdrage voor de medepassagier. Wanneer u een medepassagier meeneemt, betaalt u dus twee maal de ritbijdrage. Een gecertificeerde blindengeleidehond en/of hulphond mag u gratis meenemen in het Wmo-vervoer. Het is niet toegestaan andere huisdieren mee te nemen in het Wmo-vervoer. 

Bij ontvangst van de pas ontvangt u ook een machtigingsformulier voor het innen van de ritbijdrage. Dit int de vervoerder (RMC) via automatische incasso. U kunt pas gebruik maken van de vervoerspas als de vervoerder uw machtiging heeft ontvangen. U kunt deze machtiging invullen via de website van RMC of u vraagt telefonisch een papieren incassoformulier bij RMC op via het telefoonnummer wat ook op uw vervoerspas staat. Het is niet mogelijk om contant af te rekenen in de taxi.

De Wmo-vervoerspas is persoonlijk en is voorzien van een magneetstrip en pasfoto. Het is niet toegestaan de pas door iemand anders te laten gebruiken. Ter legitimatie wordt bij het instappen om uw vervoerspas en een geldig legitimatiebewijs gevraagd. Verlies van de pas moet u direct melden bij Wmo-vervoer Amstelland (020) 460 54 61.

U kunt hier ook een nieuwe vervangende pas aanvragen. 

U kunt via de website een rit met het Wmo-vervoer reserveren. Ook kunt u telefonisch een reservering maken via (020) 460 54 61. U betaalt voor dit telefoonnummer het lokale tarief. 

Een vervoersrit kunt u online reserveren met pas. U kunt met uw pasnummer direct inloggen als u al een persoonlijk wachtwoord heeft. Indien u dit nog niet heeft, vraagt u een wachtwoord aan. Dat kan met uw pasnummer onder 'Wachtwoord opnieuw instellen'. 

Wilt u uw vervoersrit op uw mobiele telefoon reserveren? Dat kan via de webapp voor Android en via de webapp voor iOS

Eén van de belangrijkste middelen om de kwaliteit van het Wmo-vervoer te meten is het aantal klachten. U kunt uw klacht indienen bij de klantenservice van de vervoerder op telefoonnummer 020 - 460 54 61. Binnen vijf werkdagen na ontvangst van de klacht ontvangt u een reactie op uw klacht.

Ook kunt u uw klacht doorgegeven via e-mail op mijnrmcvervoer.nl