Vragen en antwoorden over Oekraïne

De oorlog in Oekraïne raakt ons allemaal. Veel Oekraïners zijn op de vlucht. Ook de gemeente Uithoorn wil een bijdrage leveren aan de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het is hartverwarmend dat al veel inwoners uit Uithoorn en De Kwakel zich inzetten om mensen in Oekraïne te helpen of een hart onder de riem te steken.

We krijgen veel vragen van inwoners. Hieronder de meeste gestelde vragen en antwoorden.

Hoe kunnen vluchtelingen hulp krijgen om de Nederlandse taal te leren?

Oekraïense vluchtelingen die de Nederlandse taal willen leren kunnen zich melden bij het Taalhuis in Uithoorn. Om zich aan te melden kunnen ze een mail sturen naar taalhuis@stdb.nl. Eén van de coördinatoren zal dan contact met ze opnemen om een afspraak te maken voor een intake. De taallessen vinden over het algemeen plaats in de bibliotheek, Marktplein 65 in Uithoorn.

Waar kunnen vluchtelingen uit Oekraïne zich melden als zij een opvangplek zoeken?

Vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland opvang willen, kunnen zich melden bij de Jaarbeurs in Utrecht. Vanuit daar krijgen vluchtelingen uit Oekraïne een opvangplek in een gemeente in Nederland, afhankelijk van waar er plaats is.

Tijdelijke bescherming verlengd tot 4 maart 2025

Bent u Oekraïens? Dan is uw tijdelijke bescherming verlengd tot 4 maart 2025. Staat op uw sticker of pasje een andere geldigheidsdatum? Dan hebt u een brief gekregen waarmee uw sticker of pasje geldig blijft tot het einde van de Richtlijn tijdelijke bescherming. 

Spreekuur bij de gemeente

Heeft u vragen over opvang, scholing, leefgeld en werk, gezondheid of verblijfsstatus? Kom langs bij het spreekuur van de gemeente op donderdag op de oneven weken van 9.30 uur  tot 11.30 uur. 

Gemeentehuis Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn

Heeft u vragen? Mail naar vluchtelingen@uithoorn.nl of bel naar (0297) 513 111.