Wethouder Ferry Hoekstra: ‘flexibiliteit nodig om grote uitdagingen te realiseren’

De burgemeester en wethouders staan halverwege de collegeperiode stil bij de afgelopen twee jaar: wat is er gerealiseerd van de ambities uit het college-uitvoeringsprogramma (CUP), en welke plannen staan er nog op de agenda voor de komende periode? Vorige week beet burgemeester Pieter Heiliegers de spits af, nu bespreekt wethouder Hoekstra de stand van zaken met betrekking tot de thema’s Financiën, Wonen en Duurzaamheid.

Woningbouw én groen gerealiseerd

Wethouder Ferry Hoekstra is trots op de woningen die afgelopen tijd zijn opgeleverd: “Met het voltooien van de projecten Vinckebuurt en Thamenhof zijn er mooie woningen toegevoegd voor inwoners van onze gemeente. Uiteraard zijn er nog veel meer woningen nodig, daarom hebben we in de Woonzorgvisie het doel opgenomen om nog eens 1100 woningen bij te bouwen tot en met 2035.”

Daarnaast is hij blij met het nieuwe speel- en beweegbeleid: “Bewegen, ontmoeten, spelen en sporten gebeuren allemaal in de openbare ruimte. Met dit nieuwe beleid kunnen we nu samen met omwonenden en gebruikers het gebied inrichten, voor jong en oud, groot en klein.”

Een mooie mijlpaal is de aanleg van het Legmeerbos. Het initiatief van Buurtbeheer De Legmeer is door de gemeente overgenomen en uitgevoerd. Wethouder Hoekstra vindt het een mooi resultaat: “Dit is een voorbeeld van geslaagde participatie, waarmee er voor onze inwoners een groen parkbos met waterpartijen en wandelpaden bij is gekomen. Het past goed in de opgave die we hebben om ruimte voor wateropvang te realiseren. Waar het kan vergroenen we de openbare ruimte door onder meer wadi’s aan te leggen en de gemeente doet mee aan het NK-tegelwippen om inwoners bewust te maken van het belang van vergroenen.” 

Mensen aangehaakt houden

De gemeente heeft de  taak om binnen de gemeentegrenzen een aantrekkelijker woon- en werkomgeving te creëren. Daarnaast werken we binnen de gemeentegrenzen ook aan opgaven van de rijksoverheid. Het tempo waarin rijks doelstellingen gerealiseerd moeten worden ligt soms hoog en het is een uitdaging om de inwoners aangehaakt te houden. “Neem het restafval, dat we drastisch moeten verminderen. Hoe zorgen we ervoor dat inwoners deze veranderingen omarmen?’

Financiële positie onzeker

Een grote zorg is de financiële positie van de gemeente. “We krijgen bijdragen van het Rijk in het gemeentefonds gestort. Deze bijdragen wisselen de laatste jaren nogal, waardoor het voor gemeenten lastig is om de financiën onder controle te houden. Dit betekent dat we keuzes moeten maken die soms minder leuk zijn voor onze inwoners. Voor grote projecten is het daarom niet zeker of deze in de komende jaren allemaal uitgevoerd kunnen worden.” 

Integraal werken 

Grote kansen ziet de wethouder op het gebied van integraal werken. “Dat betekent bijvoorbeeld dat er bij woningbouw ook rekening gehouden wordt met duurzaamheid of met welzijn en zorg. Of het nieuwe speel- en beweegbeleid dat rekening houdt met vergroening van de speelplaatsen om hitte tegen te gaan en water beter op te vangen.” 

In de coronaperiode zijn veel organisaties, waaronder de gemeente, flexibel en wendbaar gebleken. “Het zou mooi zijn als we dit kunnen blijven doen, want er komen nog grote uitdagingen aan die we met de samenleving aan moeten gaan. Daarbij is het belangrijk om voor iedereen duidelijk te maken wat de opgave is en wat een ieders rol daarbij is. Dit zal soms veel van de gemeentelijke organisatie vragen, maar ik heb er vertrouwen in dat dit goed komt.”