Column van de burgemeester: Voor onze samenleving

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Volgende maand zijn er wederom verkiezingen. Ditmaal voor Europa. In een van de volgende edities van de Nieuwe Meerbode kom ik daar in een interview uitgebreid op terug. Dat ik het belangrijk vind dat iedereen naar de stembus gaat, hoeft geen betoog. Voor mij is het een markering van onze democratische samenleving.
 
De wetten, regels en het beleid voor die samenleving worden in Europees verband gemaakt, maar ook lokaal. En hoewel de gemeenteraadsverkiezingen nog ver weg lijken – ze vinden plaats in 2026 – zie je ook in die lokale politiek alweer de eerste bewegingen ontstaan. Zo heb ik overleg met de partijvoorzitters van alle zes politieke partijen die in onze gemeente actief zijn. Tijdens de overleggen spreken we over nieuwe aanwas van leden, over verkiezingsmarkten, over integriteit, alsook over welke rol ‘De Laan van Meerwijk’ kan nemen. Een van die rollen is het organiseren van de cursus “Politiek Actief”. Dat doet onze griffie. En dit jaar waren er ook weer 25 deelnemers. De meeste van hen zijn zich nu aan het bezinnen zich op de vraag of gemeenteraadswerk bij hen past en of zij zich zullen aansluiten bij een (bestaande) partij. We gaan het zien! De ervaring leert dat de partijen over 12 maanden alweer beginnen met verkiezingsprogramma’s en kieslijsten. Ik kijk ernaar uit. Want nieuwe aanwas is broodnodig. Anders is het de dood in de pot met onze democratie, om daar maar weer een gezegde van te maken.

Enfin, eerst op naar 6 juni, de Europese verkiezingen. We kiezen dan onze Europarlementariërs; samen met alle andere kiezers bepaalt u welke Nederlandse kandidaten in het Europees Parlement komen. Een belangrijke verkiezing, aangezien veel grote besluiten in Brussel genomen worden die gevolgen kunnen hebben voor Nederland. 
Weet u nog niet op wie u gaat stemmen? Er zijn verschillende kieshulpen. Denk aan bijvoorbeeld stemwijzer.nl. Op Verkiezingen Europees Parlement 2024 staat alle actuele informatie over de verkiezing. 

Pieter Heiliegers, burgemeester van de gemeente Uithoorn