Column van de burgemeester: Uithoorns Mooiste

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Vorige week zondag kreeg ik de vraag: “Wat doet ú eigenlijk aan sport en bewegen?”
Die vraag komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. De persoon in kwestie zag mij samen met vele collega’s van de gemeente Uithoorn en anderen meedoen aan de 5 kilometer-run van “Uithoorns Mooiste”. Een fantastisch hardloop-evenement, georganiseerd door de AKU (Atletiek Klub Uithoorn).
 
Dat hardlopen is tot zo’n acht jaar geleden altijd een vaste sport van mij geweest. Twee keer in de week heerlijk buiten zijn. En in mijn hoogtijdagen liep ik dat in zo’n 25 minuten. Nu is dat anders. Met genoegen heb ik deelgenomen aan deze 40e editie van “Uithoorns Mooiste”. Niet in de laatste plaats omdat ik veel respect heb voor de organisaties en vrijwilligers die het al zo vaak georganiseerd hebben. Nu een jubileumjaar. Gefeliciteerd dus!
Maar ook heb ik meegedaan om anderen te stimuleren om te gaan bewegen en sporten. Dat kan op een recreatieve manier. Zelf doe ik dat met mijn José door buiten te wandelen of een partij golf te spelen, al neemt dat laatste wel behoorlijk wat tijd in beslag. Tegenwoordig ben ik vooral actief in de sportschool. Twee keer per week werk ik aan fitheid en algemene spierontwikkeling. Het doet mij goed. 

Wist u dat voldoende bewegen invloed heeft op het gewicht en de motoriek verbetert? Ook is het goed voor de ontwikkeling van de hersenen en de mentale gezondheid, onder andere omdat bewegen stressregulatie verbetert. Daarnaast gaat beweging chronische ziektes tegen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Kortom… genoeg reden om actief te zijn.
En sporten kan ook op een competitieve manier. Regelmatig lezen we in deze krant nationale successen van Uithoornse en Kwakelse sporters. Met sportwethouder Jan Hazen ben ik voornemens om onze sporthelden weer eens in het zonnetje te zetten. We hebben er nogal wat. Zeker met de vele sportevenementen - ook wereldwijd - in het vooruitzicht, zijn we aan het bekijken hoe we onze sporters onze waardering kunnen tonen. Hun prestaties kunnen ons ook stimuleren wat meer te gaan bewegen/sporten. Wordt vervolgd!

Pieter Heiliegers, burgemeester van de gemeente Uithoorn