Column van de burgemeester: (Pers)vrijheid, een groot goed

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

De traditionele Lintjesregen en Koningsdag staan bij mij nog vers in het geheugen. Maar nu kijk ik toch alweer uit naar Dodenherdenking op 4 mei, en Bevrijdingsdag op 5 mei. Vandaag, woensdag 1 mei, ben ik te gast bij radiomaker Frank van Achtmaal van de lokale zender Rick FM. Om onder andere te vertellen over de herdenkingen op 4 mei in Uithoorn en De Kwakel. Enorm fijn dat de comités 4/5 mei hier elk jaar een bijzondere gebeurtenis van maken. Maar ook ben ik door Frank geïnterviewd over wat ons te wachten staat op 5 mei. Rond 10 uur komen namelijk zo’n 35 lopers van de AKU vanuit Wageningen aan bij het Dorpshuis in De Kwakel, waar ik het Bevrijdingsvuur van hen in ontvangst neem. Daarna verzorgt de gemeente een gratis ontbijt voor alle lopers en hun familie. Én voor alle inwoners die de sporters die ochtend met luid applaus binnenhalen. Alle informatie hierover is te lezen op de gemeentelijke website en elders in deze krant. 

In een interview als dat met Rick FM krijg ik de gelegenheid om inwoners te informeren over gebeurtenissen in de gemeente en deze nader te duiden. Om met inwoners, met u, te communiceren. Dankbaar ben ik dan ook voor onze lokale persorganisaties. Voor Rick FM, als genoemd, maar ook voor De Nieuwe Meerbode. Inderdaad, de krant die u nu leest en waar ik elke twee weken mijn column mag plaatsen. Deze krant wordt goed gelezen. Dat hoor ik in ieder geval vaak terug van inwoners die ik spreek. Ook mijn moeder, ze is inmiddels 90, leest De Nieuwe Meerbode graag. Ze woont niet hier, maar ik neem hem mee als ik haar bezoek.
En we hebben nog meer pers: Uithoornz, Uithoorn.info, 0297.nl, Peters Hotnews, NH Nieuws, om maar een paar voorbeelden te noemen. De lokale pers is onmisbaar voor de lokale samenleving en democratie. We mogen hen koesteren.

Ik sluit af met de wens dat u een mooie herdenking zult hebben op 4 mei. En dat u op 5 mei de vrijheid zult vieren. Want net als persvrijheid is het een groot goed om te leven in een vrij land. 

Pieter Heiliegers, burgemeester van de gemeente Uithoorn