Column van de burgemeester: Noodpakket

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

In gesprek met mensen komt natuurlijk ook de huidige rumoerige tijd in de wereld ter sprake. “Ach,” zei een inwoner laatst tegen mij, “het zal zo’n vaart niet lopen dat die ellende bij ons in Nederland komt…”.

In Nederland zijn we goed voorbereid op rampen en incidenten. We kunnen de juiste hulp snel tot stand brengen. En er zijn nu inderdaad geen aanwijzingen dat er iets ergs staat te gebeuren. Maar we moeten ons wel realiseren dat er toch altijd iets onverwachts kan gebeuren. Ook in Nederland. Onlangs nog waarschuwde admiraal Rob Bauer, voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, voor een tijdperk waarin oorlog overal mogelijk is. “Alles kan gebeuren, op elk moment. Daar moeten de NAVO-landen zich op instellen”. 

Maar ook een grote stroomuitval, overstroming, extreme hitte of storm kan grote gevolgen hebben. Natuurlijk heeft de (Rijks)overheid een rol om de gevolgen te beperken en voorbereid te zijn. Allerlei diensten zijn zich aan het voorbereiden op mogelijke scenario’s. 

Crisistrainingen

Vanuit mijn rol in het waarborgen van de openbare orde en veiligheid in Uithoorn en De Kwakel, leid allerlei voorbereidingen die wij als gemeente treffen. We volgen crisistrainingen en -oefeningen. Dat is belangrijk om goed en adequaat te handelen als een crisis realiteit wordt. Die oefeningen doen we niet alleen met ambtenaren van de gemeente Uithoorn. Bij groter opgezette oefeningen sluiten ook andere veiligheidspartners aan, zoals bijvoorbeeld de politie en brandweer. Want wist u dat we bij een grotere crisis of ramp samenwerken met de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland? Daarin zitten behalve de gemeente Uithoorn ook Amsterdam, Ouder-Amstel, Amstelveen, Aalsmeer en Diemen, alsook de hulpdiensten. 

Als het nodig is, wordt vanuit de Veiligheidsregio een crisisteam opgezet. Daarin werken we, onder leiding van de burgemeester van de getroffen gemeente, met z’n allen aan de bestrijding van de crisis of ramp.

Denk vooruit

Veilig zijn en blijven; het is iets dat we samen moeten doen. Ik hoop dat ik u met deze column kan stimuleren om na te denken over uw rol in die samenwerking. Want u kunt zelf ook voorbereidingen treffen. Als inwoner is (zelf)redzaamheid tot zekere hoogte uw eigen verantwoordelijkheid. Maar waar begin ik dan, hoor ik u denken. Start met het besef. Denk daar eens over na. En maak bijvoorbeeld… een noodpakket! Daarmee bereidt u zich goed voor op een ramp, calamiteit of noodsituatie. Een noodpakket samenstellen is makkelijk. De meeste spullen heeft u waarschijnlijk al in huis. Denk aan een extra fles water, een deken, batterijen, radio en voedsel in blik. Voor tips raadpleeg de website denkvooruit.nl.

Pieter Heiliegers, burgemeester van de gemeente Uithoorn