Column van de burgemeester: Een goed 2024

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Muggen

Als getogen Haarlemmer weet ik dat “muggen” de bijnaam is voor inwoners van deze stad. Ik moest deze week aan muggen denken. Immers, traditiegetrouw gaan mijn José en ik na Oud & Nieuw een paar dagen naar de Wadden. Vaak kiezen we voor Vlieland, maar dit keer was Schiermonnikoog aan de beurt. We vertrokken met enige terughoudendheid: bij ons laatste bezoek aan dat eiland, in 2007, zijn wij min of meer van gevlucht voor een muggenplaag. Aan deze dag dachten wij dikwijls terug, maar gelukkig bleven de muggen ons deze keer bespaard. Heerlijke wandelingen -wel onder koude omstandigheden- hebben we gehad, waaronder de nachtelijke “sterrenwandeling“. Ik begrijp nu waarom dit eiland een van de donkerste plekken van Nederland is. 

Hulpdiensten bedankt!

Waar Uithoorn dit jaar geen last van had, waren grote ordeverstoringen of branden rond de jaarwisseling. Gelukkig maar. Natuurlijk was er enige overlast, maar als ik de politierapporten zie, viel het mee. Via deze column wil ik dan ook alle hulpdiensten enorm bedanken voor hun inzet deze dagen. Klasse!
Het nieuwe jaar is dus gestart. Dat begon goed met de nieuwjaarsreceptie van de gemeenteraad afgelopen maandag. Vele inwoners waren te gast, alsook organisaties waar wij mee samenwerken. Fijn is het om iedereen gelukkig nieuwjaar te wensen op de klassieke manier. Natuurlijk letten we wat meer op, maar de regels uit Coronatijd inzake “hoe groeten wij?” lijken wel voorbij.

Wat niet voorbij is, zijn de ellendige oorlogen. Daar sprak ik in mijn toespraak over tijdens onze Nieuwjaarsreceptie. Denkt u ook wel eens: ”Houdt het nu nooit op?” Wereldwijd speelt er veel momenteel. In dat kader moest ik denken aan de kerstnachtvoordracht van dominee Sibilla Verhagen in de protestantse kerk De Schutse te Uithoorn. Zij sprak in haar kerstdienst over eigen ervaring en die van anderen…” Hoe gaat het met je? Hoe gaat het met je, vanavond…? Nou, als je diep in de put zit, hoeft het niet per se verkeerd met je te gaan. Het kan zijn dat je ellende de dingen zó verstoort, dat het een opening vormt voor iets nieuws en iets beters”. Zij vond dat wel een troostrijke gedachte toen; het voorkwam verdere paniek. Ik moet zeggen, het gaf mij ook hoop. Dank je wel. 

In het verlengde hiervan mogen we ook de vraag stellen over onze waarden. Wat zijn die? Die vragen zijn dus gericht op wat we zijn, niet op wat we hebben. Die waarden op wat we zijn, moeten toekomstgericht zijn. Waar we voor staan! En dat begint bij jezelf, hier en nu… ook in Uithoorn en De Kwakel. Kijk alsjeblieft een beetje naar elkaar om is mijn oproep. Dat doe ik ook. 

Ik wens u een goed 2024.

Pieter Heiliegers, burgemeester van de gemeente Uithoorn.