Column van de burgemeester: Diamanten paren

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Tot voor kort ging ik op huisbezoek bij elk bruidspaar dat 60 jaar getrouwd is. Als het paar aangaf mijn bezoek op prijs te stellen natuurlijk. De huisbezoeken zijn altijd heel fijn en ik geniet daar enorm van. Het worden er echter steeds meer, aangezien meer mensen het 60-jarig huwelijk bereiken. Want weet u dat het totaal aantal jubilarissen zo’n 140 paren per jaar betreft? Het wordt haast onmogelijk om ze allemaal nog persoonlijk te bezoeken.

We hebben daarom onlangs het weloverwogen besluit genomen om vanaf nu de 60-jarige bruidsparen uit te nodigen voor een gezamenlijke feestelijke bijeenkomst. Op deze manier kunnen we de huwelijksjubilarissen in het zonnetje blijven zetten. 

Vier jaar geleden is de gemeente al gestart met deze bijeenkomsten voor paren die 50 jaar getrouwd zijn. En dat bevalt goed: de jubilarissen geven aan het leuk te vinden om andere paren te ontmoeten die in hetzelfde jaar getrouwd zijn. Het zijn altijd hele gezellige bijeenkomsten waar iedereen samen geniet van koffie, thee, zoete lekkernijen en onderlinge gesprekken. 

Gedurende het jaar zullen we meerdere feestelijke bijeenkomsten houden zodat de groepen niet al te groot zijn. Op deze manier heb ik voldoende tijd om persoonlijk contact te hebben met de jubilarissen die aanwezig zijn. Naar verwachting zullen we onze eerste bijeenkomst voor diamanten paren in juni houden. Zij worden per brief uitgenodigd. 

De echtparen die 65 jaar, 70 jaar of zelfs 75 jaar getrouwd zijn alsook de 100 (+) jarigen, zal ik nog altijd persoonlijk blijven bezoeken!

Pieter Heiliegers, burgemeester van de gemeente Uithoorn.