Column van de burgemeester: Bijzondere dagen

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Ik kijk terug op een paar bijzondere dagen. Zo hebben mijn José de Jong en ik de jaarlijkse Februaristaking herdacht in Amsterdam. Namens gemeente Uithoorn heb ik bloemen gelegd.

Terug naar die tijd: op dinsdag 25 februari 1941 breekt in de hoofdstad de Februaristaking uit. Op de overheidsbedrijven, de scheepswerven, ateliers, warenhuizen en winkels komt het werk tot stilstand. Nadat de tram uit het stadsbeeld is verdwenen grijpt de stakingsgolf om zich heen. Vele duizenden werkers trekken door de stad. Er ontstaan spontane demonstraties tegen de razzia’s van Nazi’s op onze medeburgers. De staking slaat vervolgens over naar bedrijven in omliggende gemeenten… 

Nog steeds kan worden gezegd dat die staking een verzetsdaad is geweest. Die in de geschiedenis van Nederland staat geboekstaafd. De spontaniteit van de bevolking, haar saamhorigheid en inzet staan buiten kijf. Het brengt bij mij herinneringen naar boven van precies twee jaar terug. De start van de Russische Poetin agressie tegen Oekraïne. De saamhorigheid die Oekraïners bijeenbrengt. Een Oekraïens gezegde luidt: “Hoop sterft als laatste”. En de Europese solidariteit, die saamhorigheid die zo hard nodig is… Laten we daar vooral sterk in staan.

Iets heel anders. Kunst en cultuur waren ook volop aanwezig. Onlangs gingen mijn José en ik naar de tentoonstelling van Yayoi Kusama in het Stedelijk museum in Schiedam. Een bijzondere kunstenaar is zij, zeker nu op 95-jarige leeftijd. De tentoonstelling is gewijd aan de Nederlandse jaren van de Japanse kunstenaar. Aan de sculpturen en installaties die ze maakte tijdens de verschillende periodes waarin ze in Nederland woonde en werkte, aangevuld met de vele foto’s die in Nederland van Kusama zijn gemaakt. Nog te zien tot en met 17 maart in het museum in Schiedam.

Verjaardag gemeente Uithoorn

Dan de 204e verjaardag van de gemeente Uithoorn. Een van de culturele activiteiten was een fotowedstrijd. We riepen inwoners op een foto in te sturen met als thema “Klein geluk”. Remko Smit stuurde de winnende foto in. Zijn foto is met 9 andere geselecteerde foto’s in de maand maart te zien in de publiekshal van het gemeentehuis. Gefeliciteerd allemaal! Zie voor meer informatie ook mijn kunstupdate ‘De Schatten van Uithoorn/De Kwakel’ in deze krant. 

Als laatste - weliswaar twee weken geleden - gingen José en ik naar ons geliefde theater De Kleine Komedie voor Valentina Toth. Haar werk bevindt zich op het snijvlak van theater, klassiek, comedy, kleinkunst en opera. Zij toert met haar eerste avondvullende solovoorstelling “Wildbloei” door het land. We hebben fantastisch genoten. 

Pieter Heiliegers, burgemeester van de gemeente Uithoorn