Column van de burgemeester: Mooie, indrukwekkende dagen achter de rug

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Tijdens een wandeling kwam er een inwoner naar mij toe die na een week afwezigheid weer terug in het dorp was. Hij vroeg zich af hoe het was gegaan met de Lintjesregen, 4 en 5 mei. 

Ik gaf aan dat ‘trots’ het eerste woord is dat in me opkomt als ik terugkijk op de afgelopen dagen. U heeft er mogelijk al over gelezen in de verschillende lokale media: op 25 april was het volop feest in het gemeentehuis. ‘s Ochtends hadden we de traditionele Lintjesregen. Maar liefst tien personen uit gemeente Uithoorn zijn op die dag Koninklijk onderscheiden. Een persoon, Wijnand Oostveen, kreeg zijn lintje in buurgemeente Aalsmeer uitgereikt, omdat hij zijn vrijwilligerswerk daar uitvoert. Ik heb met hem gebeld om hem te feliciteren. Dat stelde hij op prijs. De negen andere personen kregen van mij het lintje opgespeld: Dirk Plasmeijer, Hennie Bruine de Bruin, Annelies Lek, Peter Maijenburg, Grace Halim-Winardi, Bernardien Meijer-Schalkwijk, Marga Moeijes, Frans Lakerveld en Ria Fens. 

Passie

Het is prachtig om te zien met hoeveel passie zij hun vrijwilligerswerk uitvoeren. Zij werden door familie en vrienden met een smoes naar het gemeentehuis gelokt. Grappig om de reactie te zien als zij erachter komen dat zij voor iets heel anders in het gemeentehuis moeten zijn. Bij sommigen duurt het echt even voordat het kwartje valt.
Onze kersverse dorpsdichter Amanda ten Cate droeg een gedicht voor aan de gedecoreerden. En wat ook leuk is om te vertellen, mijn collega Jan Hazen verruilde zijn rol als wethouder deze ochtend voor de rol als ceremoniemeester van de bijeenkomst. 

Oranjelunch

Nieuw dit jaar is de Oranjelunch die we na de Lintjesregen hebben georganiseerd. We hebben hiervoor alle inwoners (die nu nog in Uithoorn/De Kwakel wonen) uitgenodigd die in het verleden een lintje hebben gekregen. Uiteraard waren de nieuwbakken gedecoreerden hier ook bij aanwezig. In totaal hebben we zo’n 150 man aangeschreven. Niet iedereen was er, maar het was echt volle bak. Met deze bijeenkomst willen we laten zien dat we onze vrijwilligers niet voor lief nemen maar hen heel erg waarderen. En laat het een stimulans zijn voor mensen om ook vrijwilligerswerk op te pakken. U weet: zonder vrijwilligers ziet onze samenleving er heel anders uit. We kunnen niet zonder! Daarom mijn oproep. Het voordragen van een vrijwilliger voor een Koninklijke onderscheiding kost veel tijd. Kent u iemand die een lintje verdient? Dan is het nu alweer de tijd om diegene voor te dragen! Kijk voor alle info op Koninklijke onderscheiding (lintje) aanvragen.

Dodenherdenking

Op zondag 4 mei (Dodenherdenking) hebben we stilgestaan bij alle oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden. Zowel in Uithoorn als in De Kwakel vond er een herdenking plaats. Wethouder Ferry Hoekstra en ik waren aanwezig in Uithoorn, wethouders Jan Hazen en José de Robles bij de herdenking in De Kwakel.
Ik vind het een eer om als burgemeester te spreken tijdens Dodenherdenking. U kunt mijn toespraak lezen.
We kijken terug op een indrukwekkend programma waar ook Jack en Ina Alderwereld bij aanwezig waren. Jack Aldewereld is als baby moedig naar Brunssum gesmokkeld en heeft daar de oorlog als onderduikkind doorgebracht. Hij is altijd in Brunssum blijven wonen en is zich op volwassen leeftijd gaan verdiepen in de geschiedenis van zijn familie en de Holocaust. Samen met zijn vrouw Ina ijvert Jack al jaren voor het bekendmaken van de rol van mensen in het laten onderduiken van Joodse kinderen. Dankzij zijn niet aflatende inspanningen is daar volop aandacht voor. Aldewereld heeft een belangrijke verbinding met Uithoorn. Niet alleen vriendschappen alhier, maar ook zijn ouders hebben hier grond. 
Het Amstel Blazers Collectief verzorgde de muzikale omlijsting. En na het officiële gedeelte was er een programma in de Thamerkerk. Twee leerlingen van het Alkwin Kollege droegen een gedicht voor en het Vriendenkoor onder leiding van Ferdinand Beuse gaf een intiem concert. 

Bevrijdingsdag

Een dag later, Bevrijdingsdag, was eveneens indrukwekkend. Dit jaar extra speciaal omdat het tachtig jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. Als gemeente hebben we enkele maanden terug een inspiratieavond gehouden waar inwoners, ondernemers, verenigingen. instellingen met ideeën konden komen. De gemeenteraad heeft voor de uitvoer van de initiatieven geld vrijgemaakt. Er is van alles georganiseerd. Zoals het Bevrijdingsontbijt in winkelcentrum Zijdelwaard. Met grote dank aan de Jumbo en Brownies en Downies die het tot in de puntjes verzorgd hebben. Er waren zo’n 150 inwoners op af gekomen! Maar ook kon men een speurtocht doen bij het bamboelabyrint, waren er oorlogsdocumentaires te zien bij GERRIT en was er een badmintontoernooi in De Scheg. 

Bevrijdingsvuur 

Traditiegetrouw brachten de lopers van de AKU (Atletiek Klub Uithoorn) het bevrijdingsvuur mee vanuit Wageningen naar Uithoorn. Wat een prestatie! Onder luid applaus van familie, vrienden en inwoners kwamen ze aan bij winkelcentrum Zijdelwaard. Ik nam van de lopers de fakkel over en stak het vuur aan. 
Een mooi feest was het!

Pieter Heiliegers, burgemeester van de gemeente Uithoorn.