Column van de burgemeester: De mate van saamhorigheid heeft u zelf ook in de hand
In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.
Je gelukkig voelen hangt voor een groot deel af van de plek waar je leeft. Woon je in een buurt waar iedereen naar elkaar omkijkt en je kan rekenen op hulp, dan is dat natuurlijk een heel fijn gevoel. Ik krijg geregeld signalen dat de saamhorigheid in onze gemeente groot is en dat is mooi.
Toch komen bijvoorbeeld burenruzies uiteraard ook hier voor. Dat kan het geluksgevoel en het gevoel van veiligheid enorm beïnvloeden. Lang niet alle inwoners weten dat we in gemeente Uithoorn samenwerken met BeterBuren. Zij helpen als irritaties oplopen tussen buren. En dat emoties snel kunnen oplopen is een feit. Je woont immers vlak bij elkaar en de kans dat je je buren dagelijks ziet, is groot.
Trek aan de bel
Mijn advies is om direct aan de bel te trekken. Bemiddelaars van BeterBuren helpen escalatie voorkomen door gesprekken tussen buren te organiseren en te begeleiden. De gemeente Uithoorn werkt sinds 2012 met veel tevredenheid samen met BeterBuren. Op de website is alle informatie te lezen: www.beterburen.nl. Daar staan ook de contactgegevens op voor inwoners van de gemeente Uithoorn, alsook bruikbare tips. Bellen kan ook via 085- 9022810. Maak er gebruik van als het onverhoopt nodig is!
Regisseur Wijkveiligheid
We doen meer om onze dorpen socialer en veiliger te maken. Zo zijn we in 2020 gestart met de zogenoemde ‘wijknetwerken Zorg & Veilig’. De wijknetwerken hebben als doel om samen met u als inwoner de eigen wijk te verbeteren. Het netwerk wordt gecoördineerd door de ‘Regisseur Wijkveiligheid’ van de gemeente. Onze regisseur heet Rafaël Smiet. Hij heeft onlangs het stokje overgenomen van zijn voorganger. Naast hem zitten ook onze veiligheidspartners, zoals de politie, in het netwerk. En niet op de laatste plaats: inwoners. Zij denken met ons mee en geven ook advies over veiligheidsonderwerpen in hun buurt. Betrokken inwoners zijn immers de experts van hun eigen buurt.
Drie wijken hebben een netwerk
Op dit moment hebben we in drie wijken een wijknetwerk: Thamerdal, Oude Dorp en Zijdelwaard. In deze wijken worden geregeld bijeenkomsten gehouden. Op de agenda staan onder andere de veiligheidsonderwerpen die aandacht nodig hebben.
Het wijknetwerk komt voort uit het Integrale Veiligheidsbeleid van de gemeente en is om beter zicht te krijgen op wijken en inwoners meer te betrekken in het borgen van (sociale) veiligheid.
Vragen over het wijknetwerk? Of wilt u in contact komen met onze Regisseur Wijkveiligheid van de gemeente? Wil u zich (mogelijk) aansluiten bij een van de wijknetwerken? Stuur een e-mail naar: gemeente@uithoorn.nl. Onder vermelding van: Wijknetwerk Zorg & Veilig. Of bel met het algemene telefoonnummer van de gemeente: (0297) 513 111. Maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur, vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur.
Kijk naar elkaar om!
Ik sluit af met een oproep, Ik begon mijn column al met de zin dat de saamhorigheid in onze dorpen groot is. Hoe goed die saamhorigheid is, heeft u zelf ook in de hand. De gemeente kan helpen, maar zelf kunt u veel doen. Door naar elkaar om te kijken. Voor elkaar klaarstaan als dat nodig is. Een boodschapje halen voor de (oudere) buren, even vragen ‘hoe gaat het met u’? Het zijn kleine gebaren met een grote impact.
Pieter Heiliegers, burgemeester van gemeente Uithoorn
Volg ons