Column van de burgemeester: ‘Bij elkaar zijn, daar draait het om’

In mijn column ga ik in op actuele onderwerpen of deel ik met u momenten die ik als burgemeester heb beleefd. Ook ga ik in op vragen die aan mij gesteld worden.

Vindt u het ook niet heel hard gaan, de tijd? Over twee dagen gaat de decembermaand alweer van start. Onlangs is Sinterklaas aangekomen in zowel Uithoorn als De Kwakel en het is bijna Pakjesavond. Een avond die door veel families gevierd wordt. Het ene gezin pakt uit met veel cadeautjes, het andere gezin viert het kleiner. Of misschien wel helemaal niet. We moeten ons realiseren dat niet iedereen (dure) cadeaus kan kopen. Maar dat wil niet zeggen dat Sinterklaasavond niet gezellig kan zijn. Het gaat uiteindelijk om het samenzijn van het gezin, familie en vrienden. Overigens goed dat er instellingen zijn die extra ondersteuning bieden, zoals De Sinterklaasaktie Uithoorn, Voedselbank Uithoorn/De Kwakel en Stichting Help ons Helpen. Klasse!

Zoetekauw

In mijn kinderjaren in Haarlem en Wijk aan Zee had mijn moeder het ook niet breed. Dat kwam door het op jonge leeftijd overlijden van mijn vader en de beperkte sociale voorzieningen die er toen waren. Toch kijk ik met veel plezier terug op de feestdagen, zoals Pakjesavond. Wat was ik blij met een muisje van marsepein in mijn schoen. Ik was een echte zoetekauw. (ik moet eerlijk zijn: ik bén een echte zoetekauw!) En dat muisje had een prachtig zilverpapiertje als wikkel… dat kon je gladstrijken en voor iets anders gebruiken om mee te spelen. Inventief waren we.

Omkijken naar onze medemens

Ook de kerstdagen staan voor de deur. Laten we er samen een gezellige tijd van maken. En laten we, juist in deze donkere decembermaand, omkijken naar onze medemens. Naar diegenen die het moeilijk hebben, die eenzaam en verdrietig zijn. Want juist in deze maand ervaren mensen eenzaamheid. Op televisie ontkom je niet aan de vele reclames met families die aan lange tafels gezellig met elkaar dineren. Helaas is dat niet voor iedereen een feit. Ook wordt het verlies van een dierbare in deze tijd vaak dubbel gevoeld. En hoe fijn is het dan dat zij daarin niet alleen staan. Maar dat er iemand naar hen omkijkt. Weet u trouwens dat het op zondag 10 december Wereldlichtjesdag is? Op die dag, om 19 uur, steken mensen over de hele wereld kaarsjes aan om overleden kinderen te herdenken. Steekt u ook een kaarsje aan?

In Uithoorn wonen veel mensen met verschillende culturele achtergronden. En dat betekent dat niet iedereen Pakjesavond of Kerstmis viert. Maar juist andere feestdagen. Wat ik daar zo bijzonder en mooi aan vind: we vieren andere ‘feestdagen’, maar het draait allemaal om hetzelfde aspect: bij elkaar zijn. Wat iemands achtergrond ook is, in de kern willen we hetzelfde: gelukkig, gezond, samen zijn en er toe doen in het leven. En ook heel belangrijk: je moet jezelf kunnen zijn.  

Laten we daarom elkaar met respect en waardigheid behandelen. Niet alleen in deze decembermaand. Maar altijd. 

Wat u ook viert (of wanneer): ik wens u veel saamhorigheid en warmte toe.

Pieter Heiliegers, burgemeester van de gemeente Uithoorn.