Hondenbeleid

In Uithoorn en De Kwakel moeten honden altijd aangelijnd zijn en overal moet hondenpoep worden opgeruimd. In de losloopgebieden geldt hierop een uitzondering. Ook zijn op een aantal plekken honden niet toegestaan zoals op speelvelden.

Hond aan- of afmelden

U kunt uw hond(en) met een formulier aan- en afmelden op de website van Gemeentebelastingen Amstelland
U kunt hiervoor ook een formulier afhalen tijdens de openingstijden bij de balie van het gemeentehuis. 

Regels

Veel inwoners die hun hond uitlaten, houden zich goed aan de regels voor de hondengebieden. Op 7 september 2021 is de nieuwe hondenkaart vastgesteld. 

Honden aan de lijn behalve in losloopgebieden

Aangelijnd mogen honden bijna overal in Uithoorn worden uitgelaten. De hondenpoep moet door de hondenbezitter worden opgeruimd. Een hond mag nooit loslopen binnen onze gemeentegrenzen, behalve in de zogenaamde ‘losloopgebieden’. Deze zijn duidelijk aangegeven door middel van groene bordjes. In deze gebieden hoeven bovendien de uitwerpselen niet te worden opgeruimd.

Hondenkaart 

U kunt op deze kaart inzoomen om te kijken waar het losloopgebied in uw wijk is. De groene vlakken op de kaart zijn losloopgebieden. Hier mogen honden loslopen en hoeft de hondenpoep niet opgeruimd te worden.

Controles en boetes

Wanneer een overtreding wordt gesignaleerd kan hondenbezitter of hondenuitlater worden bekeurd.

Kinderspeelvelden

Op elke speelplek voor kinderen geldt een hondenverbod. U mag hier niet aanwezig zijn met uw hond. Een speelplek voor kinderen is eenvoudig te herkennen aan de aanwezige speeltoestellen. Tip: ga ook niet met uw hond(en) een schoolplein op!

Natuurgebied Uithoorn

Het natuurgebied Uithoorn is verboden voor honden. Op doorgaande, verharde paden mogen de honden kort aangelijnd worden meegenomen.

Runderen in het Libellebos

Elk jaar in april worden de Schotse Hooglanders / Dexters weer losgelaten in het park (weide). Voor hondenbezitters betekent dit dat zij vanaf april niet met hun hond op de weide in het Libellebos mogen komen. Vanaf 1 april worden alle borden bij alle toegangshekken geplaatst.

Bordje Libellenbos