Aanmelden als stembureaulid of stemmenteller

Op 14, 15 en 16 maart 2022 vindt de gemeenteraadsverkiezing plaats. Iedereen vanaf 18 jaar, die stemgerechtigd is, mag zijn of haar stem uitbrengen. Door corona gaat dat anders dan andere jaren. Zo kan er op maandag 14 en 15 maart vervroegd gestemd worden en moeten we er rekening mee houden dat ook komend voorjaar de basisregels gelden (waaronder het dragen van mondkapjes en 1,5 meter afstand houden). Daarom treffen wij extra maatregelen op de stembureaus. Dat betekent onder andere dat er veel meer stembureauleden nodig zijn dan anders. Wij zoeken daarom extra stembureauleden en tellers.

Stembureauleden gezocht!

Vind je het leuk om mensen te woord te staan, je nuttig te maken voor de gemeente Uithoorn te helpen tijdens verkiezingen? Dan zijn we op zoek naar jou! Als stembureaulid lever je een belangrijke bijdrage aan de democratie. Samen met de andere leden van het stembureau zorg je dat de verkiezingen goed en zo veilig mogelijk verlopen.

Een lid van het stembureau helpt bijvoorbeeld bij het wijzen van kiezers op belangrijke informatie bij de ingang, het controleren van de identiteit van kiezers aan tafel of het beantwoorden van vragen bij de stembus. Een teller helpt mee met het tellen van de stemmen.

Wil je meer weten? Op de pagina Wat doet een stembureaulid vind je welke functies er zijn en wat er precies verwacht wordt. Hier staat ook informatie over de vergoedingen.

Voorwaarden

Het meewerken op een stembureau is een verantwoordelijke taak. Om stembureaulid te worden, is het daarom nodig dat je:

  • 18 jaar of ouder bent;
  • Flexibel inzetbaar;
  • Snel en nauwkeurig kunt werken;
  • De Nederlandse taal goed beheerst;
  • Bereid bent een verplichte instructie via internet (e-learning) te volgen.

Let op: Kandidaat-raadsleden worden bij de gemeenteraadsverkiezingen niet benoemd voor een functie op een stembureau. Als u zich kandidaat stelt voor de gemeenteraadsverkiezing kunt u zich daarom niet aanmelden als stembureaulid.

Aanmelden?

Middels het aanmeldformulier (pdf, 105 kB) kun je je aanmelden als stembureaulid of teller. Je kunt je aanmelden als voorzitter, als stembureaulid of alleen voor het tellen van de stemmen. Iedereen die zich aanmeldt als voorzitter of stembureaulid, is verplicht om een online instructie te volgen. Alleen als deze met goed gevolg is afgerond, wordt iemand benoemd als stembureaulid of voorzitter. De vergoeding voor de werkzaamheden hangt af van de functie. Op de pagina Wat doet een stembureaulid vind je hier meer informatie over.
Omdat er op verschillende dagen gestemd en geteld wordt, vragen we je bij je aanmelding duidelijk aan te geven wanneer je beschikbaar bent.