Inbrekers gaan niet op vakantie

Gaat u er een dagje op uit of gaat u langer weg, bijvoorbeeld op vakantie? Helaas hebben inbrekers nooit vakantie en maken juist van deze periodes gebruik om bij onbewoonde woningen in te breken. Buiten dat u zelf preventieve maatregelen kunt treffen uw woning goed te beveiligen, bieden we u een burenkaart aan en geven wij u ook wat handige tips.

Op vakantie? Licht de buren in

Vertel u vertrouwde buren over uw vakantieplannen. U kunt uw vakantiegegevens noteren op een zogenaamde 'burenkaart' zodat de buren weten waar ze u kunnen bereiken in geval van nood. Het dient ook als geheugensteuntje voor wat u met elkaar heeft afgesproken over hoe zij de woning een bewoonde indruk kunnen geven tijdens de vakantie.

Afbeelding Burenkaart

Burenkaart

U kunt een 'burenkaart’ ophalen op het gemeentehuis tijdens de openingstijden. Of stuur een e-mail naar: Ingrid.Bos@uithoorn.nl. Op deze kaart staan tips hoe u ervoor kunt zorgen dat het voor inbrekers net lijkt of er iemand thuis is. Eén van de tips is s ’avonds een lampje aandoen. Daarnaast kunt u vragen of de buren de container buiten willen zetten op de juiste dag. In geval van nood weten de buren hoelang u nog afwezig bent en hoe zij u kunnen bereiken. 

Dagje weg? Deur op slot!

Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan zonder in te breken uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor zijn. Doe uw deuren en ramen op slot; ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of even naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Leg geen kostbare spullen in het zicht.

Bel 112 bij verdachte situaties

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld geluiden vanuit uw woning terwijl u er niet bent) direct de politie via telefoonnummer 112, het nummer voor spoed, moeten bellen. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.
Kijk ook op de website van het CCV voor meer informatie over veiligheid