Woningverbetering betaalt zichzelf terug
Het verduurzamen van je huis vraagt een flinke investering. Maar door een fors lagere energierekening verdien je dit ook weer terug. Monique Bos en Marty Brals uit Meerwijk-Oost kunnen erover meepraten. Zij schatten dat ze binnen 7 jaar uit de kosten zijn, en daarna verdienen ze aan hun investering.
Op 31 maart was het zover: de jaren ’80 hoekwoning van Monique Bos en Marty Brals is binnen één dag flink verduurzaamd. Ze lieten zowel vloer- als muurisolatie uitvoeren én zonnepanelen op het dak leggen. Daarbij konden ze voordeel stapelen: ze maakten gebruik van subsidie én van een voordelige lening.
De buitenmuren hadden al een bescheiden isolatielaag in de spouw, maar er was nog veel plek om er het isolatiemateriaal Knauf supafil Glaswol in te laten spuiten. Daarvoor werden op ongeveer elke meter in de voegen van de buitenmuur gaten geboord. “Dat waren heel veel gaten, want ze werden om de meter geboord, zowel in de hoogte als de breedte van het huis”, vertelt Marty. “Het boren nam anderhalf uur in beslag, dus dat gaf wel wat geluidsoverlast”. Het vullen van de muur gebeurde tegelijkertijd met het boren. De kruipruimte werd vanuit het kruipluik voor bijna de helft gevuld met HR++ Bodemparels, en dit was in een uurtje bekeken. Ook dit gaf binnen geen gedoe.
Buren enthousiast gemaakt
De werkzaamheden trokken de aandacht van een aantal buurtgenoten. “Twee andere buren in de straat waren meteen enthousiast en lieten hun huis ook isoleren, de mensen van het isolatiebedrijf konden direct deze huizen ook aanpakken. Gelijktijdig waren de mannen van de zonnepanelen bij ons aan de slag gegaan. Eén man op het dak en één was met het elektra bezig. Eerst werd een aantal rails op het dak gemonteerd en daar werden de panelen op bevestigd. Vervolgens zijn de stroomdraden naar binnen gebracht door een gaatje in het dak te maken. Deze draden werden aangesloten op een omvormer, bij ons hangt die op zolder. Van de omvormer moet dan bedrading naar de meterkast en de stroom naar de meter te vervoeren. Alles gebeurde best snel: die jongens waren hier van 9 uur ’s morgens tot 2 uur in de middag”.
SEEH- subsidie voor isolatie
Door twee duurzame maatregelen in één keer uit te laten voeren, kwam de familie Brals in aanmerking voor de SEEH-rijkssubsidie, dat staat voor Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Van de 2800 euro inclusief btw die het isolatiewerk kostte, wordt 674 euro door het Rijk betaald.
Goedkope lening voor zonnepanelen
Tegelijk met de isolatie koos de familie Brals ook voor zonne-energie. ‘Twee jaar geleden had de gemeente een zonnepanelen-actie en toen hebben we ons al een beetje georiënteerd, zegt Marty Brals. ‘We hebben dezelfde aanbieder gekozen die destijds door de gemeente in de arm is genomen’. Ze hebben 8 panelen op het dak laten leggen, die samen goed zijn voor 2600 wattpiek vermogen.
Voor een deel van de kosten is een Energiebesparingslening afgesloten via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. ‘Die lening heeft een lage rente die ook nog eens aftrekbaar is van de belasting én je krijgt de btw van de zonnepanelen terug’. Samen met de stroom die de familie verwacht op te wekken, zijn ze binnen 7 jaar uit de kosten. ‘En daarna ga je eraan verdienen’.
Blij met resultaat
De familie Brals is blij met het resultaat. Marty: “De meter loopt nu al achteruit door de zonnestroom die we opwekken en dat is een fantastisch gevoel”. Alles bij elkaar gaat het jaarverbruik van de familie flink omlaag. “Elektra zal zeker 90 procent minder zijn, en gas zo’n 30 tot 40% minder. Financieel een besparing van € 400 op gas en € 500 op elektra. Elk jaar wéér. Daarnaast komt dus de 674 subsidie voor de isolatie én 700 btw voor de zonnepanelen bij ons terug”.
Meer informatie
Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn voor uw huis en hoe u dit kunt financieren? Kijk op regionaalenergieloket.nl/uithoorn.
Volg ons