Rob Kloppenburg: ‘Wij pakken telkens iets aan’
Stukje bij beetje, dat is de manier waarop Rob Kloppenburg en zijn partner bezig zijn met het verduurzamen van hun huis. Met als resultaat dat ze in 15 jaar tijd al heel wat hebben aangepakt. En intussen al heel wat energie hebben bespaard. Goed voor hun portemonnee én het klimaat.
Inwoner Rob Kloppenburg. Links op de foto de binnen-unit van de warmtepomp. Rechts de HR-ketel.
Het begon al bij de aankoop van hun jaren ’60 hoekhuis in Zijdelwaard 15 jaar geleden. Het dak van het huis was al geïsoleerd, maar de kozijnen waren dringend aan vervanging toe en de dakkapel werd vergroot. ‘We hebben toen overal meteen HR++ glas in laten zetten’.
Zonnepanelen
In 2013 deed de familie Kloppenburg mee met de groepsaankoop zonnepanelen van de gemeente Uithoorn. ‘We lieten 9 zonnepanelen installeren en bestelden er later zelf nog 1 bij om alle ruimte op het dak te benutten. Vanaf dat moment wekten we jaarlijks 90% van ons stroomverbruik zelf op.’
Grote klus
Twee jaar geleden, in 2018, was de vloer aan vernieuwing toe en kwam het één van het ander. ‘We wilden vloerverwarming. Dat is lekker warm aan de voeten, en je hoeft ook minder heet te stoken. Daardoor kwam de hybride warmtepomp in beeld. Toevallig was onze 15 jaar oude HR-ketel langzaamaan aan vernieuwing toe, dus hebben we besloten om een hybride warmtepomp met een HR-ketel aan te schaffen. We kregen een leuke subsidie van de overheid voor de warmtepomp’. Deze hybride pomp (van het merk Elga, zie foto) neemt maar weinig ruimte in. ‘Met hybride systemen kun je, in een huis dat goed is geïsoleerd, een grote stap zetten in gasreductie. Bovendien zijn ze goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp’, vertelt Kloppenburg.
De werkzaamheden aan de vloer waren in 2018 meteen ook aanleiding om bodemisolatiekorrels in de kruipruimte te laten spuiten.
Muurisolatie
De isolatieactie van de gemeente in de wijk Zijdelwaard, afgelopen winter, was voor Rob Kloppenburg reden om wéér een stap te zetten. ‘We hebben de spouwmuren laten inspecteren, de bescheiden isolatie die er ooit in zat, was bijna helemaal verdwenen’. Dus sloot de familie Kloppenburg zich aan bij het aanbod van de gemeente voor groepsaankoop in de wijk. ‘De gasrekening was al flink gedaald, maar ik verwacht een verdere daling’.
‘Aardgasarm’
Rob is, naast een andere baan, tuinman van beroep en probeert ook in zijn hovenierswerk duurzaam te zijn. Zelfvoorzienend zijn spreekt hem aan. ‘Liefst had ik een huisje buiten, met een stukje grond en wat beesten’. Door de zonnepanelen, de isolatie en de hybride warmtepomp is hij een heel eind op weg naar aardgasvrij. ‘We leven nu aardgasarm, en dat is ook al heel mooi’.
Ervaringen delen
‘Binnen ons gezin ben ik degene die dit soort dingen uitzoekt en aanjaagt, niet alleen wat betreft het huis, maar ook over elektrisch rijden en zuinige apparaten’. Rob Kloppenburg is graag bereid om andere inwoners van Uithoorn te vertellen over zijn ervaringen. Niet alleen de successen, maar ook de leerpuntjes. ‘Zo kwamen wij er pas na een tijd achter dat er een automatische pompschakelaar bestaat die voorkomt dat de circulatiepomp voor de vloerverwarming 24 uur per dag aan staat. Dat kost een paar tientjes, is heel simpel aan te sluiten en zorgt ervoor dat de pomp alleen aan gaat als er warmtevraag is.’
Energierekening
Benieuwd wat de familie Kloppenburg bespaart? ‘Het gasverbruik is door de hybride warmtepomp meer dan de helft verminderd’. Een besparing van 721 m3 gas na 1 jaar, dat is 577,- euro (bij gasprijs van 80 cent per m3). Wel is er meer elektra nodig vanwege de warmtepomp: een toename van 968 KWh komt neer op 242,- euro extra, uitgaand van 25 cent per KWh. Netto is dat een financiële besparing van 335,- euro per jaar. Rob: ‘En dat wordt méér naarmate de gasprijs stijgt en elektriciteit goedkoper wordt, en natuurlijk daalt de gasrekening nog verder door de spouwmuurisolatie. Maar uiteindelijk is dit voor mij een fijn bijeffect. We hebben maar één aarde en daar wil ik zuinig op zijn’.
Heeft u zelf ook ervaringen met het verduurzamen van uw huis? De gemeente hoort er graag over via duurzaamheid@uithoorn.nl. Contact opnemen met Rob Kloppenburg? Dat kan via een mailtje naar hetzelfde mailadres, de gemeente stuurt uw verzoek dan aan hem door.
Volg ons