Verbouwing voormalig Rabobank-gebouw De Wende

“De Wende”, het voormalige Rabobank-gebouw aan de Sportlaan, heeft een woonbestemming gekregen. Architect Ben Kraan ontwierp het bankgebouw ruimt 20 jaar geleden; nu kreeg hij de opdracht het pand een duurzame woonbestemming te geven. 

Het resultaat: tien appartementen en drie penthouses, met gebruiksoppervlakken van 111 tot 158 m2 en met elk een berging en een of twee parkeerplaatsen in de onderbouw. Aannemer UBA denkt begin 2022 klaar te zijn met het strippen en verbouwen van het gebouw. Inmiddels zijn nagenoeg alle op te leveren woonruimten verkocht.

Bouwproject De Wende

Voordelen van verbouw

Hoewel nieuwbouw meestal eenvoudiger is, biedt verbouw van De Wende een paar belangrijke voordelen. De hoogte van de verdiepingen bijvoorbeeld: er is veel ruimte om leidingen, bijvoorbeeld voor de vloerverwarming, te verwerken in verhoogde vloeren of verlaagde plafonds. En dan nog blijft 3 meter hoogte over, ongekend hoog voor een woning. 

Een ander pluspunt is de transparantie. De oorspronkelijke grote raampartijen van het kantoor zorgen samen met de glazen afbakening van de balkons voor een grote mate van openheid, voor de voorbijganger en voor de toekomstige bewoners. 

Gasloos en duurzaam

En ten slotte zet ontwikkelaar UBA bij de verbouw in op duurzaamheid. De toepassing van warmtepompen en warmte-terugwinunits (WTW), die omgevingstemperatuur benutten voor verwarming én voor koeling, houdt de energiebehoefte (en -kosten) van deze gasloze woningen laag. 

Meer weten? Kijk op wonenindewende.nl