De Rede (voorheen Cultuurcluster)

Op deze locatie aan de Wilhelminakade en Prins Clausstraat worden 30 appartementen met een eigen parkeerplaats, een bibliotheek, havenkantoor en stroomkast voor evenementen gebouwd. De bouw is inmiddels in volle gang.

Geschiedenis

Van Wijnen Projectontwikkeling West B.V. heeft in een eerdere fase al een aantal panden op deze locatie gesloopt. Het plan was om hier een cultuurcluster neer te zetten, met niet alleen een bibliotheek en woningen maar ook een theater- en filmzaal en andere culturele ruimtes. Dit plan ging om financiële redenen niet door. Er is een nieuw plan ontwikkeld. De opzet hiervan is kleiner en met een frisse en moderne uitstraling. Zo past het goed bij de bestaande bebouwing en de ligging aan de Amstel. Het ontwerp bestaat uit:

Zijde Wilhelminakade

  • Een bibliotheek van 600m2
  • Een havenkantoor met sanitaire voorzieningen voor de passantenhaven
  • Ingang voor de 19 appartementen op de 3 tot 4 woonlagen erboven
  • Stroomkast voor evenementen

De Rede

Zijde Prins Clausstraat

  • 2 Maisonnette woningen (huur) met eigen garage
  • Ingang voor de afgesloten parkeerplaats voor alle appartementen
  • 9 Huurappartementen op de 3 woonlagen daarboven

De Rede 2

De Rede 3

De bouw

Het nieuwe ontwerp past in het bestaande bestemmingsplan en is eind 2018 ook door de welstandscommissie goedgekeurd. Tijdens een inloopbijeenkomst is het plan gepresenteerd aan bewoners en ondernemers uit de directe omgeving en andere belangstellenden. Bij bouwprojecten is overlast voor de omwonenden onvermijdelijk. Bouwen op deze locatie in het centrum is extra complex. De gemeente probeert de overlast zoveel mogelijk te beperken en blijft daarnaast in gesprek met omwonenden, buurtbeheer en bouwer Van Wijnen. 

De bouw is gestart in oktober 2020. De planning is dat het nieuwbouwproject in de zomer van 2022 klaar is.    

Meer informatie