De Rede (voorheen Cultuurcluster)

Op deze locatie aan de Wilhelminakade en Prins Clausstraat komen appartementen met een eigen parkeerplaats, een bibliotheek, havenkantoor en stroomkast voor evenementen. De voorbereidingen voor de bouw zijn inmiddels in volle gang. 

Geschiedenis

Van Wijnen Projectontwikkeling West B.V. heeft in een eerdere fase al een aantal panden op deze locatie gesloopt. Het plan was om hier een cultuurcluster neer te zetten, met niet alleen een bibliotheek en woningen maar ook een theater- en filmzaal en andere culturele ruimtes. Dit plan ging om financiële redenen niet door. Inmiddels ligt er een nieuw plan. De opzet hiervan is kleiner en met een frisse en moderne uitstraling. Zo past het goed bij de bestaande bebouwing en de ligging aan de Amstel. Het voorlopige ontwerp bestaat uit:

Zijde Wilhelminakade

  • Een bibliotheek van 600m2
  • Een havenkantoor met sanitaire voorzieningen voor de passantenhaven
  • Ingang voor de 19 appartementen op de 3 tot 4 woonlagen erboven
  • Stroomkast voor evenementen

De Rede

Zijde Prins Clausstraat

  • 2 Maisonnette woningen met eigen garage
  • Ingang voor de afgesloten parkeerplaats voor alle appartementen
  • 9 Appartementen op de 3 woonlagen daarboven

De Rede 2

De Rede 3

De bouw

Het nieuwe ontwerp past in het bestaande bestemmingsplan en is eind 2019 ook door de welstandscommissie goedgekeurd. Tijdens een inloopbijeenkomst is het plan gepresenteerd aan bewoners en ondernemers uit de directe omgeving en andere belangstellenden. In een aparte inloopbijeenkomst daarna is uitgelegd wat de bouwroutes worden en hoe de bouwplaats wordt ingericht. De bouw zal medio 2020 starten. De verwachting is dat het nieuwbouwproject eind 2021 klaar is.

Meer informatie