Open brief college van b en w Uithoorn aan inwoners

Beste inwoners van Uithoorn en De Kwakel,
Dat inwoners en ondernemers van Uithoorn en De Kwakel veerkrachtig, daadkrachtig, innovatief en enorm creatief zijn, dat is wel gebleken nadat het coronavirus toesloeg begin maart.

Direct ontstonden mooie initiatieven om elkaar te helpen. We hadden immers een doel voor ogen: het virus (snel) de baas worden. Dat we op zo’n relatief korte termijn te maken zouden krijgen met een ‘comeback’ van het coronavirus, dat is een zware tegenvaller voor iedereen. Wederom wordt er een beroep gedaan op onze veerkracht, daadkracht en creativiteit. Voor veel mensen een zware opgave. En dat is begrijpelijk.

De persconferentie van minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op dinsdag 13 oktober loog er niet om. De situatie is momenteel ‘zeer ernstig’. Horecaondernemers hebben de deuren weer moeten sluiten, we moeten onze sociale contacten tot het minimum beperken – ook thuis-, amateur contactsporten zijn verboden. En we worden gevraagd alleen te reizen als dat echt noodzakelijk is. We weten dat deze maatregelen heftig zijn en een enorme impact hebben op ons dagelijks leven. 

Maar we moeten niet vergeten waarom dit nodig is. We willen bijvoorbeeld niet dat ziekenhuizen overvol raken. Want als dat gebeurt, dan is de kans groot dat veel andere behandelingen uitgesteld moeten worden. Met alle (ernstige) gevolgen van dien. Dat is een scenario dat we niet willen en kunnen accepteren. Iedereen moet de zorg kunnen krijgen die hij of zij verdient. Daarom moeten we het virus weer heel snel beheersbaar maken. 

Want dan kunnen ook ondernemers weer aan de slag, kunnen we onze ouderen weer zoals vanouds knuffelen en bezoeken, kunnen we weer volop sporten, vakantie vieren of een drankje drinken met vrienden. Kortom: we doen het om ons oude vertrouwde leven weer te kunnen oppakken. We hebben hier een gezamenlijke verantwoordelijkheid in.

Vandaar doen we de volgende oproep aan u:  Wees voorzichtig  met uw sociale contacten maar blijf naar elkaar omkijken en laten we diegenen die het kwetsbaarst zijn beschermen en helpen. 

Ons hart gaat uit naar de inwoners die besmet zijn en thuis in isolatie zitten of in het ziekenhuis liggen, maar ook uiteraard naar mensen die dierbaren zijn verloren. En niet te vergeten de ondernemers en instellingen die getroffen zijn en mensen die eenzaam zijn geraakt omdat er geen sociaal contact meer is. Wij wensen u allen enorm veel sterkte toe.

Mocht u vragen hebben, schroom dan niet om te bellen met de gemeente via 0297-513 111 of mail naar gemeente@uithoorn.nl met als onderwerp ‘Corona’. 
Informatie over de ontwikkelingen over het coronavirus is te vinden op coronavirus of rivm.nl.

Een warme groet,
Burgemeester Pieter Heiliegers, wethouder Ria Zijlstra, wethouder Jan Hazen en wethouder Hans Bouma.

College b&w 2020