Dringend advies: draag een mondkapje als u ergens naar binnengaat

Draag een mondkapje als u een winkel, museum, gemeentehuis, theater, café, gemeentelijk zwembad of sportschool binnengaat. Overal waar u binnenstapt in een ruimte die voor publiek toegankelijk is, adviseren we dringend een niet-medisch mondkapje te dragen. Het aantal coronabesmettingen stijgt hard en dat moeten we stoppen. Vandaar dit nadrukkelijke advies van de Rijksoverheid, dat in elk geval tot 20 oktober geldt voor heel Nederland.

Ook mensen met een contactberoep zoals kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs verzoeken we dringend een mondkapje te dragen. Daarnaast is de oproep aan horeca-instellingen en detailhandel om het dragen van mondkapjes op te nemen in de huisregels.

Wanneer niet?

Op een terras, in huis en in afgesloten kantoorgebouwen hoeft u geen mondkapje te dragen; dit zijn geen openbaar toegankelijke ruimtes. Voor kantoren geldt: werk thuis, tenzij het écht niet anders kan. Overal blijft het belangrijk 1,5 meter afstand te houden, handen te wassen en te hoesten of niezen in de elleboog. Heeft uw klachten? Dan blijft u thuis en laat u zich testen.

We doen het samen

We hebben u nodig om het coronavirus onder controle te krijgen! Dat lukt alleen als we met zijn allen ons gedrag aanpassen. Het dragen van een mondkapje kan het aantal besmettelijke druppels die je kunt verspreiden of binnenkrijgen verminderen. U moet dan wel het mondkapje op de juiste manier dragen. Kijk op website van de GGD voor de instructie.

Vragen?

We begrijpen dat dit advies vragen kan oproepen. Hoe moet ik iets eten of drinken met een mondkapje? Antwoord: U mag aan tafel uw mondkapje afdoen. Maar houdt u wel 1.5 meter afstand tot mensen die geen deel uitmaken van uw gezin. En als u naar het toilet loopt of binnen af gaat rekenen, doet u uw mondkapje op. 

Houd u altijd aan de basisregels

  • Beperk sociaal contact
  • Houd altijd 1,5 meter afstand
  • Draag in publieke binnenruimtes een mondkapje
  • Ontvang maximaal 3 personen extra in huis
  • Blijf thuis bij klachten en laat u testen door de GGD. Ontwikkelt u benauwdheid en/of koorts, dan blijven ook gezinsleden thuis
  • Was vaak uw handen, hoest en nies in de binnenkant van de elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en gooi die meteen weg
  • Bent u 70 jaar of ouder? Heeft u een kwetsbare gezondheid? Wees dan extra voorzichtig

Poster voor instellingen en ondernemers

Wilt u uw bezoekers of klanten wijzen op het advies om een mondkapje te dragen? Download een poster (pdf, 1.9 mB)