Corona helemaal terug

We waren er al bang voor: de herfst heeft het coronavirus nieuw leven ingeblazen. Het aantal besmettingen in onze regio is enorm gestegen, en ook in de ziekenhuizen worden steeds meer mensen met COVID-19 opgenomen. De grote toestroom van patiënten veroorzaakt buikpijn bij onze zorgverleners. Ze hebben dit al eens eerder meegemaakt, en dat was verschrikkelijk. We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat in deze tweede golf van besmettingen weer vele, vooral oudere en kwetsbare mensen, ernstig ziek worden, of zelfs komen te overlijden.

Bericht van de loco-burgemeester

Extra maatregelen

Daarom nemen we extra maatregelen, die samen met de rijksoverheid zijn voorbereid en in ieder geval de komende drie weken gelden. Samenkomsten van meer dan 30 personen(binnen), 40 personen(buiten) zijn verboden, de horeca sluit om 22:00 uur, clubhuizen en sportkantines sluiten de deuren en sportwedstrijden spelen we zonder publiek. In winkels, cafés en restaurants, musea en overheidsgebouwen winkels geldt een dringend mondkapjesadvies. Ook wij vragen u dringend zoals bijvoorbeeld in de gemeentehal, het kantoor van de begraafplaats en ons loket in de Waterlinie een mondkapje te dragen. Een volledig overzicht van de maatregelen vindt u op laatste nieuws coronavirus

Virus terugdringen

Hopelijk is dit voldoende om het virus terug te dringen. De economische en sociale gevolgen zijn nu immers al ernstig genoeg: voor horecaondernemers, voor culturele instellingen, voor jongeren die elkaar graag willen ontmoeten zonder beperkende regels, voor ouders die hun kinderen door deze moeilijke tijd heen moeten helpen en voor ouderen die in een verpleeghuis of nog zelfstandig wonen. Voor die laatste groep wordt in overleg met de branche-organisaties gekeken naar extra venstertijden om veilig te kunnen winkelen. De terugkeer van het virus en dus de terugkeer van de maatregelen is voor ons allemaal een hard gelag. Maar we hebben geen andere keuze.

Oproep

Ons gedrag bepaalt of we het virus kunnen terugdringen. De laatste maanden zagen we dat steeds meer mensen moeite kregen om zich aan de basisregels te houden. We wilden met elkaar zo graag weer terug naar ‘normaal’, want wat hadden we onze sociale contacten gemist. Dat is begrijpelijk, maar helaas is het ook de belangrijkste oorzaak van het oplopende aantal besmettingen. Daarom roep ik u dringend op om de komende weken extra verstandig, voorzichtig en alert te zijn op de naleving van de anderhalve meter en de hygiënerichtlijnen. Ook vraag ik u met klem om uw sociale contacten zoveel mogelijk te beperken.

‘Het zal mij wel niet overkomen’

Niemand van ons kan nog de ogen sluiten voor de gevaren van dit virus. Niemand kan zelf besluiten dat het nu wel lang genoeg geduurd heeft. En niemand kan nog zeggen: ‘het zal mij wel niet overkomen’. Ook u kunt slachtoffer worden van deze nare ziekte. En uw hoestje of onoplettendheid kan iemand anders het leven kosten. Dat klinkt misschien overdreven, maar dat is het niet. We kunnen ons in deze fase zelfs geen kleine misstappen veroorloven. 

Voor elkaar 

Als iedereen meehelpt komen we ook deze tweede golf weer snel te boven. Wij bepalen met ons gedrag hoe rap we de besmettingen weer kunnen laten dalen. Dus laten we ons houden aan de (extra) maatregelen en laten we weer strikt zijn met handen wassen, afstand houden, en onze sociale contacten beperken. Laten we het doen voor de mensen in de zorg, voor onszelf en voor elkaar.

Ik reken op u!

Wethouder Hans Bouma

Hans Bouma
Loco-burgemeester