Arnoud van der Knaap uit De Kwakel: ‘Wij zijn als gezin en bedrijf goed door mijn coronabesmetting heen gekomen’

In twee weken tijd werd hij van een fitte, hardwerkende en sportieve vent een ‘oude man’. Het coronavirus bezorgde Arnoud van der Knaap (47) uit De Kwakel afgelopen maart een fikse longontsteking, en eenmaal daarvan genezen valt het nog niet mee om fysiek weer de oude te worden. Gelukkig gaat het wel de goede kant op en kan hij weer sporten.

Arnoud van der Knaap

‘In het begin kon er niet getest worden, dus het duurde even voor we zeker wisten dat het corona was’. Van der Knaap woonde twee weken in het tuinhuisje om zijn gezin niet te besmetten. Hij was ook geïsoleerd van zijn collega’s.

Ook Kwekerij de Noordpoel, zijn bedrijf in tuinplanten, had te kampen met de gevolgen van corona. Bijna alle orders aan eindklanten buiten Nederland werden geannuleerd. ‘Verschillende Poolse werknemers zijn naar huis gegaan, dat hebben we een paar weken later gelukkig kunnen oplossen met inzet van scholieren en mensen uit heel andere bedrijfstakken, zoals standbouwers en zzp’ers uit de evenementenbranche’. Van der Knaaps quarantaineperiode kwam precies in de tijd dat de verkoop weer aantrok. ‘Dat was een beroerde timing’ constateert hij. ‘Op het bedrijf hebben we natuurlijk goed de regels met betrekking tot ontsmetten en afstand houden in acht genomen’. Soms moest er wel eens een medewerker thuis blijven vanwege klachten.

Financieel bleef de klap gelukkig uit voor het bedrijf. ‘De tuincentra in Nederland zijn al die tijd open gebleven, daar hebben we veel planten aan kunnen leveren’. Ook hebben we in coronatijd de particuliere verkoop opgestart, voor ons een extra verkoopkanaal en voor alle verplicht thuiszittende consumenten een uitje. Konden ze even naar buiten en daarna lekker aan de slag in de tuin of op het terras’.

‘We zijn er als gezin en als bedrijf gelukkig goed doorheen gekomen’ blikt Van der Knaap terug. ‘Intussen hoor je in je omgeving wel steeds meer van mensen die besmet zijn’. Uithoorn zit inderdaad in de categorie ‘zorgelijk’ en heeft dan ook te maken met regionale Covidmaatregelen, naast de landelijke die voor alle regio’s gelden.

Het advies van de Kwakelaar aan de bewoners? ‘Hou je aan de regels, hoe moeilijk het ook is. Alleen zó kunnen we misschien een totale lockdown voorkomen. Je moet er niet aan denken dat we in de herfst en winter de deur niet meer uit mogen. Zelf ben ik ook een beetje klaar met corona, maar je moet toch de regels volgen. Het is een verantwoordelijkheid van iedereen’.