Laat herfstbladeren liggen

De egel overwintert het liefst onder een dikke hoop bladeren. Onder de bladeren maken ze een holletje. Daarom is het goed om bladeren in de tuin te laten liggen, veeg ze op een hoopje in een hoek van de tuin, zodat de egels onder het bladerdek warm de winter doorkomen. Bladeren isoleren namelijk erg goed.

Niet alleen voor egels is een dik bladerdek nuttig. Onder het bladerdek houden zich ook bodemdiertjes (wormen, insecten en rupsen) schuil. Dit is weer voedsel voor de vogels. Bodemdiertjes zijn ook belangrijk voor het gezond houden van de bodem. Ze eten resten op van dode planten en dieren. De resten die de bodemdiertjes niet kunnen gebruiken, worden door schimmels en bacteriën afgebroken tot voedingsstoffen voor planten. Met hun gewoel en gegraaf maken regenwormen de bodem luchtig en mengen ze de aarde. Egels zorgen ervoor dat het blad ‘verteerd’ en geven de bodem extra en gratis voedingsstoffen.

Door deze natuurlijke samenwerking kan het regenwater hierdoor weer makkelijker in de bodem wegzakken. En niet onbelangrijk, we wapenen ons meteen voor de volgende zomer. De bladeren verteren tot een humuslaag die als een spons het water vasthoudt. In ons veranderend klimaat waarin zomers droger en warmer worden, erg nuttig. Egels zijn ook natuurlijke bestrijders van schadelijke beestjes als rupsen, slakken en maden. Zij zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de tuin of openbaar groen zonder het gebruik van insectenverdelgers.

De gemeente haalt daarom geen bladeren uit de gemeentelijke plantsoenen weg. De bladeren op het gras worden het plantsoen ingeblazen. Wel verwijdert de gemeente de bladeren uit de straten (op verhardingen). Bladeren op straat kunnen gladheid veroorzaken, zeker als het heeft geregend. Ook kunnen straatkolken door de bladeren verstopt raken.

Door alleen al de bladeren in de plantsoenen en tuinen te laten liggen, hebben vogels voedsel voor de wintermaanden, de egels een warm holletje en verbeteren we zonder al te veel inspanning onze fauna en flora.