Tijdelijke ombouw van aardgas naar waterstof in Uithoorn

Na 2050 koken en verwarmen we ons huis anders dan we nu gewend zijn. De overheid wil dat we daarvoor geen aardgas meer gebruiken. Stedin doet al jaren onderzoek om het bestaande gasnet in de toekomst voor duurzaam gas en waterstof te gebruiken. Daarmee krijgt het gasnet op sommige plekken in Nederland een tweede leven.

Voor Stedin is het belangrijk om kennis en ervaring op te doen hoe lang het ombouwen van een bestaand gasnet op waterstof in een woning duurt. Om geen overlast voor bewoners te veroorzaken maar wel ervaring op te doen, wil Stedin deze werkzaamheden in leegstaande woningen uitvoeren.

In samenwerking met de gemeente Uithoorn stelt Woningcorporatie Eigen Haard hiervoor de woningen die gesloopt gaan worden aan de Prinses Christinalaan 68 t/m 82a ter beschikking. De werkzaamheden van Stedin starten als de laatste bewoners van deze woningen verhuisd zijn en voordat de woningen gesloopt worden.

Welke werkzaamheden worden er uitgevoerd? 

De leegstaande woningen worden allereerst losgekoppeld van de hoofdgasleiding. Hiervoor vinden er graafwerkzaamheden plaats in de voortuinen en de stoep voor de woningen. Daarna voert Stedin grondige inspecties uit op het bestaande gasnetwerk en wordt het gasnetwerk uitvoerig getest op mogelijke lekkages. In een aantal woningen vervangt installateur Feenstra de cv-ketel voor een waterstof-cv-ketel. Vervolgens worden de woningen circa twee weken verwarmd met waterstof vanuit een container die voor het huizenblok komt te staan.

Tijdens de werkzaamheden blijft het gasnetwerk gewoon beschikbaar voor de omgeving. Behalve het graafwerk, een aantal geparkeerde bedrijfsauto’s en het plaatsen van de container heeft u nagenoeg geen overlast van de werkzaamheden.

De werkzaamheden worden alleen overdag en tijdens werkdagen uitgevoerd en vinden plaats in nauwe samenwerking met experts van de veiligheidsregio. Alle werkzaamheden voldoen aan de gestelde veiligheidseisen van de gemeente Uithoorn, Omgevingsdienst en veiligheidsregio. 

Start werkzaamheden

Pas nadat alle bewoners een geschikte woning hebben gevonden en zijn verhuisd, start Stedin met de werkzaamheden. Dat is op z’n vroegst in het najaar van 2020. Voordat de werkzaamheden van start gaan ontvangen de direct omwonenden van het woningblok nog een brief met de exacte planning. 

Meer informatie en persoonlijke afspraak 

Heeft u vragen over dit project of wilt u meer weten over andere waterstofprojecten van Stedin, kijk dan op de website van Stedin . Hier vindt u onder andere een animatie over hoe het project in zijn werk gaat. U kunt ook contact opnemen met Gijs Lambooij, omgevingsmanager bij Stedin via gijs.lambooij@stedin.net of tijdens kantooruren via 06 52 650 587.