Ook in Coronatijd is er hulp bij betalingsachterstanden

Door samen te werken met woningcorporatie Eigen Haard, zorgverzekeraars, Gemeentebelastingen Amstelland en drinkwaterbedrijven wil de gemeente Uithoorn mensen met betalingsachterstanden in een vroeg stadium in beeld krijgen. Daarom werken de partijen samen bij de proef ‘Vroeg er op af’.

Wanneer een inwoner de rekening van meerdere vaste lasten een tijdje niet betaald heeft, gaat er een melding naar de gemeente. De gemeente stuurt de inwoner dan een brief om hulp aan te bieden. Wethouder Ria Zijlstra: ,,Voor de coronacrisis ging het ‘Vroeg-er-op-af-team’ dan bij iemand op huisbezoek. Dit werkt prettiger omdat ons team dan goed kan uitleggen wat de bedoeling is. Helaas kan dat nu niet vanwege corona. Dit weerhoudt ons niet om op een andere manier in contact te komen, want we willen inwoners helpen om financiële problemen te voorkomen. Zodra de coronamaatregelen het toelaten zullen we zeker weer op huisbezoek gaan.”

Zijlstra: ,,Financiële problemen zorgen voor veel stress binnen een huishouden, waardoor ook andere problemen kunnen ontstaan. Door betalingsachterstanden eerder aan te pakken, zijn er meer mogelijkheden voor hulp en wordt erger voorkomen.”

De medewerkers van ‘Vroeg er op af’ sturen nu eerst een brief en nemen daarna telefonisch contact op. Het team bestaat uit medewerkers van de gemeente en Uithoorn voor Elkaar. De inwoner krijgt hulp aangeboden op het gebied van financiën, maar ook andere hulp kan worden ingezet. De hulp is gratis en niet verplicht. 

Privacy   

De gemeente mag de betalingsachterstanden van deze vaste lasten verzamelen, maar zonder toestemming van de betrokkene niet delen. Meer informatie over het project en ook over de privacyregels: laatgeengeldliggen.