Waarom is de afvalkalender zo anders?

De nieuwe afvalkalender bestaat uit kleuren en symbolen, dat is een hele omschakeling als u tekst bent gewend. Uit onderzoek blijkt dat heel veel mensen moeite hebben met lezen. Door symbolen te gebruiken, wordt er geen tekst gelezen, maar herkent men de symbolen.

Afvalkalender 2021

Kunt u niet zo makkelijk overweg met de nieuwe afvalkalender? Geen nood, er is ook een afvalkalender die er uit ziet als in eerdere jaren. Deze Afvalkalender 2021 (pdf, 155 kB) kunt u downloaden.

Ik ben kleurenblind, dus kan de afvalkalender niet goed lezen

Voor mensen die kleurenblind zijn of weinig contrast zien, kunt u de gewone Afvalkalender 2021 (pdf, 155 kB) downloaden. 

Waarom is de afvalkalender zo groot?

We hebben veel klachten gekregen over het kleine formaat van de afvalkalender. Daarom is er nu gekozen voor een grotere versie. 

Wijkindeling afvalinzameling laagbouw

Zoek eerst uw straat op in het overzicht van de inzamelwijken. De kleur van uw wijk komt overeen met de kleur van de plattegrond. Daar ziet u welke symbolen bij uw wijk horen. De symbolen komen terug in de kalender en de Legenda.

Hoogbouw

Voor hoogbouw zijn de inzameldagen van de kerstbomen van belang. Verder hebben zij een afvalkalender gekregen voor de tips die erop staan.

Waarom geen afvalapp?

De kosten van een afvalapp zijn best hoog. De kosten voor zo’n app worden doorberekend via de afvalstoffenheffing die inwoners betalen. Daarom heeft de gemeente ervoor gekozen om een papieren versie uit te geven zodat de kosten niet te hoog worden.

Daarnaast heeft de gemeente ook nog onderzoek gedaan bij andere gemeenten en hoe die hun afvalkalender hebben opgesteld.