Open brief van burgemeester Pieter Heiliegers aan inwoners en ondernemers: ‘Samen staan we voor een werkelijk ongekende situatie’.

Beste inwoners van Uithoorn en De Kwakel, Samen staan we voor een werkelijk ongekende situatie. De wereldwijde pandemie van het coronavirus treft al onze gezinnen, onze bedrijven, onze gemeenschappen en onze manier van leven.

Het virus grijpt helaas opnieuw razendsnel om zich heen. Dat is zeer zorgelijk. Want dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.  

Het is echt hard nodig. Heel Nederland, maar zeker ook de regio Amsterdam-Amstelland, waar onze gemeente onder valt, wordt op dit moment zwaar getroffen. Ik wil alle mensen die nu ziek zijn, veel beterschap toewensen en de nabestaanden van overledenen condoleren. 

De komende weken zijn cruciaal. Onze ouderen en zwakkeren zijn extra kwetsbaar en hebben onze hulp, veerkracht een doorzettingsvermogen hard nodig. In deze brief neem ik de belangrijkste landelijke maatregelen met u door, maar ik begin met een dringend beroep op u. 

Burgemeester Pieter Heiliegers
Burgemeester Heiliegers

Blijf zoveel mogelijk binnen!

Ook tijdens de feestdagen. U kunt naar buiten voor uw werk, voor boodschappen of een korte wandeling in de frisse lucht. En als u visite wilt ontvangen, houdt u er dan rekening mee dat op dit moment de regel is dat u twee mensen op bezoek mag hebben. Met Kerstmis (24, 25, 26 december) wordt daar een uitzondering op gemaakt en kunt u drie mensen thuis ontvangen. Het is een zware maatregel die het kabinet treft, daar ben ik me zeer van bewust!

Winkels

Het kabinet heeft besloten dat niet essentiële winkels gesloten moeten blijven. Onder andere musea en theaters, pretparken en dierentuinen, accommodaties voor binnensport, horeca en horecavoorzieningen van hotels zijn dicht. Ook winkels zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels zijn gesloten. Er zijn uitzonderingen. Denk aan supermarkten, bakkers, slagers, apotheken, drogisterijen en tankstations.

Contactberoepen

Kappers en andere ‘contactberoepen’ zoals nagelstudio’s en schoonheidsspecialisten mogen tot en met ten minste zondag 17 januari ook hun beroep niet uitoefenen. Dit is een tweede harde klap in een half jaar tijd voor deze sectoren. Ik ben blij dat er financiële steun is vanuit het Rijk. Al zal dat niet voor iedereen toereikend zijn. Ondernemers die vragen hebben, kunnen altijd bij ons terecht. Stuur uw vraag naar ondernemersloket@uithoorn.nl. Uw vraag wordt zo snel als mogelijk beantwoord. 

Scholen

Scholen in het basis- en voorgezet onderwijs en instellingen voor mbo en hbo geven les op afstand om zo het aantal contacten te beperken. Zij mogen wel uitzonderingen maken voor leerlingen in een examenjaar, praktijkgericht onderwijs, voor het afnemen van examens en tentamens en voor kwetsbare kinderen. De kinderopvang is gesloten. Kinderen van ouders met een cruciaal beroep kunnen wel naar het basisonderwijs of de kinderopvang. Om zich goed te kunnen voorbereiden op het afstandsonderwijs, gelden deze maatregelen voor scholen, onderwijsinstellingen en kinderopvang vanaf woensdag 16 december tot en met ten minste zondag 17 januari.

Er zijn uitzonderingen

Zo blijft het bijvoorbeeld mogelijk om boeken af te halen bij bibliotheken. En buurthuizen blijven open voor dienstverlening aan kwetsbare mensen. 

Luisterend oor nodig?

Ik kan mij goed voorstellen dat u zich in deze tijd zorgen maakt of eenzaam bent. Heeft u een luisterend oor nodig? Wilt u met iemand praten over uw problemen of verdriet? Uithoorn voor Elkaar staat in december ook in het weekend én op feestdagen voor u klaar. Bel voor een luisterend oor. Er zijn geen kosten aan verbonden. Maandag t/m vrijdag 8.30 tot 12.00 uur: 0297 - 30 30 44, in het weekend en feestdagen 9.00 tot 16.00 uur: 020 - 5430 440.

Veerkracht

Het komt er de komende weken op aan om opnieuw veerkracht te tonen, net als eerder dit jaar. Een lockdown heeft veel impact op de samenleving en de economie. 

Grote waardering

Tot slot wil Ik mijn grote waardering uitspreken voor iedereen die in deze tijd keihard werkt om ons land draaiend houden. In zeer moeilijke en soms ook angstige momenten houdt u ons land gaande en dat zullen wij nooit vergeten. 

Ook spreek ik mijn grote waardering uit voor iedereen die de strenge regels goed opvolgt. Het is niet makkelijk! Er komt een moment dat we allemaal weer naar buiten kunnen, uitgestelde verjaardagen, huwelijken en andere (kerst)feestjes kunnen vieren. Laten we daarnaar uitkijken. Tot die tijd roep ik u op om vol te houden, elkaar te helpen, zodat we samen door deze moeilijke periode heen komen. 

Ik wens u alle goeds en veel sterkte in deze bizarre tijden. 
Met vriendelijke groet,

Pieter Heiliegers, burgemeester van de gemeente Uithoorn

Wilt u goed geïnformeerd zijn en blijven, kijk dan op de website van de Rijksoverheid en op Laatste nieuws coronavirus op uithoorn.nl. Of kijk op onze sociale media-kanalen.