Repair Café Uithoorn viert 10-jarig bestaan

Het Repair Café Uithoorn is een collectief van handige vrijwilligers zet zich in voor duurzaamheid en gemeenschapsbetrokkenheid. Afgelopen week vierde het Café trots zijn 10-jarig bestaan. Op hun feestje in de buurtkamer van De Scheg werd het Café verrast met bloemen van de gemeente Uithoorn.

Sinds de oprichting in 2014 is het Repair Café Uithoorn een drijvende kracht achter hergebruik en milieubewustzijn in de Uithoornse gemeenschap. Het Café is opgericht door Jan Bruning, die inhaakte op het landelijk gedachtegoed van Martine Postma. Haar motto, “Weggooien? Mooi Niet!”, motiveert sinds die tijd de reparateurs die willen bijdragen aan een duurzamere samenleving. 

“Hun inzet is cruciaal voor het succes van het Repair Café Uithoorn,” aldus Bruning. Door de jaren heen heeft het Repair Café zich ontwikkeld tot een belangrijke ontmoetingsplaats waar we niet alleen spullen repareren, maar waar we actief werken aan een positieve verandering. We geloven in de kracht van samenwerken, ideeën uitwisselen en kennis delen.”

De batterij vervangen in een horloge,  een winterjas verstellen, uitgebreide reparaties aan huishoudelijke apparaten; het Repair Café Uithoorn zag het in die 10 jaar allemaal voorbijkomen. In totaal klopten zo’n 2500 bezoekers uit de wijde regio aan met hun defecte spullen. Twaalf tot veertien vrijwilligers, elk met hun eigen specialiteit, soldeerden, sleutelden en bedachten oplossingen voor de aangedragen objecten. Met de donaties van de bezoekers betaalt het Café de huur en de koffie. 

Het Repair Café Uithoorn is bij meer mensen bekend geworden sinds de verhuizing naar de Buurtkamer van sporthal De Scheg en het Buurtgebouw Ponderosa in het Thamerdal. Ook de nieuwe actieve website en regelmatige berichten op Instagram en Facebook accounts helpen daarbij. 

"We zijn enorm dankbaar voor de afgelopen 10 jaar waarin we hebben kunnen bijdragen aan een meer duurzame en verbonden gemeenschap", aldus Jan Bruning, initiatiefnemer van het Repair Café Uithoorn. "We kijken ernaar uit, om nog vele jaren met elkaar te werken aan een betere toekomst voor onze planeet en onze lokale omgeving."