Campagne tegen misstanden in huurwoningen

“Staat jouw deur open voor iedereen?” Onder dat motto starten gemeente Uithoorn en Meld Misdaad Anoniem (M.) vanaf deze week een campagne tegen misstanden in huurwoningen.

Ook in onze gemeente komt het voor dat bewoners van huurwoningen -soms onder druk- een kamer of ruimte afstaan aan criminelen. Deze gebruiken de ruimten bijvoorbeeld om wapens en cash op slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. De campagne maakt huurders bewust van de gevaren en zorgt dat zij signalen tijdig herkennen. Doel is ook om inwoners te stimuleren misdaden te melden. 

Marc Janssen van het meldpunt M: “Huurders worden geronseld om criminele handelingen te verrichten of een woning te verhuren. Soms krijgen ze geld of drugs in ruil voor toegang. Een huurder die zelf een verslaving of financiële problemen heeft, is extra kwetsbaar voor verleiding of druk.”

Naast de directe gevolgen voor kwetsbare huurders heeft criminaliteit een grote impact op de veiligheid in de buurt. De campagne roept daarom op om verdachte signalen (anoniem) te melden. Burgemeester Pieter Heiliegers (Openbare orde en Veiligheid): “We weten dat dit soort criminele activiteiten gebeuren. We merken ook dat buren en buurtgenoten verdachte zaken niet altijd melden.

Dat heeft meerdere redenen. Ze willen zich er bijvoorbeeld niet mee bemoeien. Of ze merken het niet op, omdat ze de signalen niet herkennen. Daarom doen we mee met deze campagne. Want als het misgaat, kan de buurt wel te maken krijgen met de gevolgen. Denk aan overlast, brand, geweld.”

Buurtbewoners signaleren vaak als eerste dat er iets niet klopt bij een woning, of als iemand in een kwetsbare situatie zit. De campagne helpt om signalen te herkennen, zoals het slepen met tassen of spullen, verschillende dames of heren die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort onmisbare meldingen. 

Melden helpt

Meld Misdaad Anoniem, afgekort M., is een onafhankelijk meldpunt; het hoort niet bij de politie. Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de  anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar de politie en andere opsporingsinstanties. Daardoor worden iedere dag zaken opgelost. Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl.