Kunnen we met elkaar overweg?

Heeft u de krijttekeningen op de fietspaden al gezien, en de posters met “Druk op de weg?”, “Haast?”, “Afslaan?” of “ff Erlangs?” Ze horen bij de campagne “Met elkaar overweg” van Vervoerregio Amsterdam (VRA). Met elkaar overweg kunnen, is belangrijk. Want ook in Uithoorn en De Kwakel worden rijbanen, fiets- en voetpaden steeds drukker.

We willen allemaal een plek op de weg. Met verschillende soorten vervoermiddelen, elk met hun eigen snelheid en bestemming. Dat kan onveilige situaties opleveren: auto’s, maar ook e-bikes en fatbikes die te hard rijden in 30 km-zones. Of "Engels fietsen" – tegen het verkeer in bij kruisingen en rotondes. Chauffeurs die bij het laden of lossen hun busje op het fietspad zetten. Ouders die racen met hun bakfietsen -en hun kinderen daarin!- om op tijd op school te zijn. De risico’s van aanrijdingen, botsingen en valpartijen zijn een dagelijkse realiteit. 

Simpele tips

Drie simpele tips om veilig met elkaar overweg te gaan:

  • Hou je ogen de weg én op weggebruikers om je heen.
  • Laat zien wat je gaat doen. Rijd niet zomaar de straat op, sta niet zomaar stil en gebruik je richtingaanwijzer of je hand als je afslaat.
  • Wees vriendelijk tegen andere weggebruiker. Dan zijn zij het ook tegen jou.

Lees meer over de campagne op verkeerenmeer.nl/campagnes.