Wijk viert onthulling kunstwerk “Familie De Scheg”

Het kunstwerk naast MFA De Scheg in Zijdelwaard was natuurlijk al zichtbaar sinds de plaatsing half januari. Maar zaterdag 27 januari jl. onthulde burgemeester Pieter Heiliegers het kunstwerk genaamd “Familie De Scheg” dan echt. De kleurrijke beeldengroep vond daarbij officieel hun thuis in de wijk. Heiliegers heette “De Schegjes”, zoals ze in de volksmond al zijn gaan heten, van harte welkom in Uithoorn. Hij riep de jongste toeschouwers, waaronder een paar kinderen uit ‘t Buurtnest, de tijdelijke opvang voor asielzoekers, op om de onthulling samen met hem te doen. Vele handen stonden dan ook aan de door te knippen vlaggenlijn, helemaal passend bij het thema van dit werk “samen”.

Samen met de wijk ontstaan

Het werk is in participatie met de wijk ontstaan. Eerst werden wijkbewoners en bezoekers van De Scheg opgeroepen om een thema te kiezen. Dat werd Samen & Ontmoeten. Binnen dat thema mochten kunstenaars hun idee inzenden. Dat deden ook Gerard Hadders en Edith Gruson van Pro Arts Design. Gruson vertelde bij de onthulling hoeveel plezier zij alleen al hadden bij het bedenken van de verschillende karakters en houdingen.
Daarna werd een kunstcommissie samengesteld waar iedereen zich voor kon aanmelden. Samen met leden uit het Cultuurplatform selecteerden de leden van de Kunstcommissie 3 kunstenaars; die mochten hun idee presenteren aan de buurt. Uit de daaropvolgende stemperiode kwam “Familie De Scheg” als winnaar uit de bus.

Feestje voor de buurt

Dorpsdichter Peter Borghaerts was zaterdag ook van de partij. Hij schreef een raak gedicht over wat hij op z’n Amsterdams “De Scheggies” noemde. Na het officiële moment kon iedereen in de Buurtkamer van De Scheg genieten van een Scheg-gebakje en meedoen aan workshops. Er werden naar hartelust kleine Schegjes geknipt en geplakt, terwijl de aanwezigen luisterden naar Borghaerts’ introductie op poëzie. Voor wie nieuwsgierig is naar de namen van de verschillende Schegjes: ze zijn te lezen op het bord achter de beelden.

Kinderen en burgemeester Heiliegers onthullen kunst Zijdelwaard
Foto: Burgemeester Heiliegers onthult “De Schegjes” met hulp van kinderen uit de buurt. Foto: Patrick Hesse / Vision Quest.