Koninklijke onderscheiding (lintje), aanvragen

Kent u iemand in Uithoorn en De Kwakel die een lintje verdient? Veel inwoners uit onze gemeente zetten zich belangeloos in voor het welzijn van anderen. U kunt iemand voor een Koninklijke onderscheiding in aanmerking laten komen.


Afbeelding: Lintje

Koninklijke onderscheiding

De procedure voor het toekennen van een Koninklijke onderscheiding neemt veel tijd in beslag. Is de voordracht voor de Lintjesregen in april 2024, dan moet u het voorstel vóór 1 juli 2023 (dit jaar) bij de burgemeester indienen. Gaat het om een uitreiking tijdens een andere gelegenheid, dan dient u het voorstel tenminste zes maanden van tevoren naar de burgemeester te sturen.  

Informatie Koninklijke onderscheiding

Meer informatie, waaronder het aanvraagformulier, vindt u op lintjes. Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met het bestuurssecretariaat via (0297) 513 108 of bestuurssecretariaat@uithoorn.nl

Voor elke uitreiking wordt een mooi moment gekozen. Bijvoorbeeld: 

•    Tijdens de lintjesregen, op de laatste werkdag voor Koningsdag.
•    Tijdens een ander bijzondere gelegenheid die te maken heeft met de reden voor het lintje (zoals een afscheid of jubileum). 
•    Als de burgemeester lintjes uitreikt, doet hij dat namens de koning. Daarom draagt de burgemeester bij de uitreiking de ambtsketen met het rijkswapen erop. 

Mensen die een lintje krijgen, ontvangen ook een oorkonde. Hierin staat dat de onderscheiding is uitgereikt na besluit van de koning. Meer informatie vindt u op lintjes.

Informatie gemeentelijke onderscheidingen

Informatie over het aanvragen van gemeentelijke onderscheidingen kunt u ook opvragen bij het bestuurssecretariaat via (0297) 513 108 of bestuurssecretariaat@uithoorn.nl.