Zes vragen aan wethouder José de Robles over het Jeugdfonds

De gemeente Uithoorn is aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Omdat we vinden dat ieder kind recht heeft om te sporten of iets aan cultuur te doen. Ook als de ouders te weinig geld hebben om bijvoorbeeld het lesgeld op te hoesten. Wie komt eigenlijk in aanmerking voor een financiële bijdrage? En hoe vraag je het aan? Wethouder José de Robles geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Wie kan gebruik maken van het Jeugdfonds Sport & Cultuur Uithoorn?

Ouders wiens kinderen graag lid willen worden van een (sport) vereniging, maar hiervoor onvoldoende inkomen hebben (tot 125 procent van de bijstandsnorm). Maar ook voor bijvoorbeeld zelfstandig ondernemers (zzp’ers) met te weinig opdrachten of voor gezinnen met schulden. Het kind (0-18 jaar) moet wel in de gemeente Uithoorn wonen. Het is goed om te weten dat er voor meerdere kinderen uit een gezin een aanvraag ingediend kan worden.

Hoe kan een aanvraag ingediend worden?

De aanvraag wordt door een zogenoemde ‘intermediair’ ingediend. Dit is een tussenpersoon die het gezin kent. Bijvoorbeeld een leraar, ouder- kindadviseur of huisarts. Op deze manier nemen we zoveel mogelijk ‘zorgen’ uit handen van de ouder(s).

Hoeveel geld wordt er vergoed door het Jeugdfonds Sport & Cultuur Uithoorn?

We betalen de benodigde contributie / lesgeld voor één jaar met mogelijkheid tot verlenging. Daarnaast vergoeden we maximaal 100 euro aan eventueel benodigde sport- of cultuurattributen. Het Jeugdfonds betaalt de contributie rechtstreeks aan de sportvereniging of cultuuraanbieder. Op deze manier hoeven ouders niks voor te schieten.

Kan het fonds ook gebruikt worden voor zwemlessen?

Ja. Via het Jeugdfonds Sport & Cultuur is het mogelijk om op zwemles te gaan om diploma A en/of B te halen, met diplomagarantie. Deze aanvraag kan worden gedaan voor een periode van 2 jaar bij zwembad De Waterlelie in Aalsmeer, het Veenweidebad in Mijdrecht en zwembad De Meerkamp in Amstelveen. Dit betekent dat je én kunt zwemmen en een andere sport of muziekles kunt kiezen. 

Wat kan je vertellen over de cultuurlessen die via het fonds gevolgd kunnen worden?

De meeste kinderen uit Uithoorn of De Kwakel maken gebruik van het fonds om te kunnen sporten of voor zwemles. Maar als je kind liever creatief bezig is, dan kan het fonds ook helpen! Denk aan muzieklessen bij Mama Coelia, tekenen en schilderen, boetseren, pottenbakken bij Stichting Crea. Of acteren bij de Jeugdtheaterschool Uithoorn. Om maar wat voorbeelden te noemen.

Waar kunnen belangstellenden meer informatie vinden?

Op www.uithoorn.nl/laatgeengeldliggen staat meer informatie over het Jeugdfonds. Daarnaast zijn op die website ook andere minimaregelingen te vinden waar mensen met een krappe beurs gebruik van kunnen maken. Pak je kans en kijk waar je recht op hebt! Het is ook mogelijk om vragen te stellen aan ons Sociaal Team: 0297- 513 111. Tussen 9.00 en 10.30 uur.