Vijf vragen aan wethouder José de Robles over de energietoeslag

Wethouder José de Robles van de gemeente Uithoorn heeft gemerkt dat er veel vragen zijn onder inwoners over de energietoeslag. “Dat is begrijpelijk. En daarom geef ik graag een toelichting. Ik zal hieronder op de meest gestelde vragen antwoord geven. Ik hoop dat het daarna wat duidelijker is voor onze inwoners,” legt de wethouder uit.


Foto: Wethouder J. (José) de Robles

Ik zie in het nieuws en kranten dat de energietoeslag van 500 euro naar inwoners komt. Maar waarom wordt die toeslag pas in november overgemaakt?
“Er wordt gezocht naar het beste moment om na de 800 euro die in mei is over gemaakt, nu ook de 500 euro op uw rekening te storten. Vanuit energiemaatschappijen komen diverse signalen dat er steeds meer variabele contracten worden afgesloten. Dat betekent dat als de thermostaat later dit jaar weer omhoog moet, de kosten enorm toenemen. Veel inwoners krijgen einde van het jaar de jaarafrekening. Juist op dat moment kan die 500 euro extra de hoge eindafrekening, of hogere maandrekening dempen. We weten allemaal dat niet alleen de energieprijzen gestegen zijn. Kijk maar naar de prijzen in de supermarkten en ga zo maar door. Als we nu al de 500 euro overmaken, is de kans groot dat het bedrag al voor andere uitgaven gebruikt is. Dat willen we voorkomen.”

Wat kan ik zelf doen om te zorgen dat het geld snel op mijn rekening komt?
“U hoeft niks te doen, iedereen die de 800 euro heeft ontvangen, krijgt automatisch ook de 500 euro op zijn of haar rekening.”

Wanneer kan ik het geld op mijn rekening verwachten?
“Na de raadsvergadering van 3 november krijgen de inwoners die ook de 800 euro rechtmatig toeslag hebben ontvangen, binnen een paar dagen de 500 euro op hun rekening gestort.” 

Waarom hanteert de gemeente Uithoorn andere voorwaarden dan andere gemeenten zoals bijvoorbeeld Amsterdam?
“De Rijksoverheid heeft besloten dat gemeenten voor een groot deel zelf de voorwaarden mochten bepalen van de energietoeslag. Het Rijk wil zoveel mogelijk aansluiten bij het lokale minimabeleid. Zo kan het dat in de ene gemeente bijvoorbeeld wel naar vermogen wordt gekeken en in de andere gemeente niet. Ook kunnen er verschillen zijn in de hoogte van de toeslag of inkomensgrenzen die gehanteerd worden. Dit lijkt heel onrechtvaardig. We horen ook vaak ’ja, maar in Amstelveen…’, of ‘als ik in Amsterdam had gewoond, dan had ik het wel gekregen’. Het is wel zo dat je dan ook naar alle regelingen moet kijken. De gemeente Uithoorn heeft ook een aantal regelingen die andere gemeenten weer niet hebben.”

Ik denk dat ik recht heb op energietoeslag, maar ik heb de 800 euro in mei niet gekregen waardoor ik ook de 500 euro misloop in november. Wat kan ik doen?
“Ga naar energietoeslag aanvragen. U krijgt uitleg wat u kunt doen. Komt u er niet uit? Maak dan een afspraak bij het Financieel Café. Bel voor een afspraak naar (0297) 303 044 of mail naar info@uithoornvoorelkaar.nu. U kunt daar elke dinsdag van 09.00 tot 11.00 uur terecht. Adres: Kuyperlaan 50 in Uithoorn.”

Heeft u een algemene vraag over de energietoeslag? Bel dan tijdens het telefonisch spreekuur met de gemeente (maandag t/m vrijdag) van 09.00-10.30 op (0297) 513 111.